De Romeinen zagen het niet als echtbreuk als een man een prostituee bezocht. Vrijwel alle mannen gingen dan ook naar het bordeel.

Kroegen waren poel des verderfs in Rome

Als de nacht inviel in het oude Rome, stroomden de louche tentjes vol. Hier konden de Romeinen gokken, drinken en seks hebben.

Een van de meest beruchte plekken in het oude Rome waren de popinae, de wijnbars. Fatsoenlijke mensen liepen hier in een grote boog omheen, terwijl oplichters, alcoholisten, gokverslaafden en andere louche types ze massaal opzochten zodra de avond begon te vallen.

Romeinen hadden seks in de kroeg

In de voorkamers konden klanten voor weinig geld terecht voor wijn en eten. De achterkamers werden echter voor meer schimmige zaken gebruikt. Hier hadden klanten tegen betaling seks met de serveersters, die zo wat extra geld konden verdienen.

Geheime achterkamers om te gokken

Veel kroegen hadden geheime achterkamers voor de grootste, maar ook illegale liefhebberij van de oude Romeinen: gokken. Volgens de wet was het verboden om te spelen om geld, maar daar trokken weinig mensen zich iets van aan. De populaire plaatsen om te gokken, dat waren de wijnbars. Dobbelen was een van de meest populaire spellen, en iedere nacht werden er in de hoofdstad van het Romeinse rijk vermogens gewonnen en verloren.

Het volledige artikel over het nachtelijke vertier en de gevaren van het oude Rome uit Historia 2/2015 kun je hier lezen:

Bekijk ook ...