Library of Congress
Baker en McConnell

Wanneer was de eerste homoseksuele bruiloft?

In 1971 kregen twee Amerikaanse mannen een huwelijksakte – als eerste homoseksuele stel in de recente geschiedenis. Maar dat vergde wel wat creativiteit.

We weten dat er al in de oudheid officieel bekende homoseksuele relaties waren. Het eerste homoseksuele stel met een huwelijksakte in de recente geschiedenis werd gevormd door James Michael McConnell en Richard John Baker. Zij kregen in 1971 een officieel huwelijksdocument, maar de kwestie was zeer controversieel.

In het Amerika van de jaren 1970 hadden homo’s zo goed als geen rechten. Baker en McConnell besloten daarom een maas in de wet van Minnesota te gebruiken, want daarin was trouwen met hetzelfde geslacht niet rechtstreeks verboden.

De twee mannen vroegen de huwelijksakte aan, waarvoor ze niet zelf aanwezig hoefden te zijn, maar hun aanvraag werd toch afgewezen. Ze gingen in beroep en vroegen ondertussen in een andere provincie nog een akte aan nadat Richard John Baker zijn naam had veranderd naar het genderneutralere Pat Lyn.

Baker en McConnell

Het stel Baker en McConnell vond in 1971 een maas in de wet en voor hun huwelijksakte.

© Library of Congress

Ze konden niet trouwen – maar waren wel getrouwd

De tweede aanvraag lukte wel, maar na een paar weken bevond het Hooggerechtshof de eerste afwijzing terecht. Mannen mochten dus niet met elkaar trouwen, maar Baker en McConnell hadden toen al een huwelijksakte.

Volgens de wet kon de akte echter niet geannuleerd worden, en daarom bevonden de twee zich in een juridisch niemandsland tot het in 2013 wel juridisch geldig werd.

Op 1 april 2001 werd in Nederland het eerste homohuwelijk ter wereld voltrokken. Vier stellen werden vlak na middernacht getrouwd door de burgemeester van Amsterdam. Sindsdien zijn er 28 landen in onze voetsporen getreden.