Wikimedia Commons
Oud schilderij van sumoworstelaars

Hoe lang zijn sumoworstelaars al dik?

In de 16e eeuw werd de ronde ring geïntroduceerd bij het sumoworstelen – het begin van een ontwikkeling waarbij sumoworstelaars tot enorme proporties groeiden. Tegenwoordig drinken ze wel 3 liter bier bij een maaltijd.

Het is onduidelijk wanneer de eerste sumoworstelaars het tegen elkaar opnamen, maar er zijn aanwijzingen dat sumo al duizenden jaren deel uitmaakt van de Japanse cultuur.

Een van de eerste bronnen die melding maakt van sumoworstelen, de Japanse Kroniek uit 720, beschrijft hoe twee worstelaars in 23 v.Chr. een gevecht hielden aan het hof van de keizer.

In die tijd werd er geslagen en geschopt, maar in de loop der jaren ontwikkelde sumo zich tot de huidige vorm, waarbij de worstelaars elkaar proberen om te gooien of uit de ring te duwen.

Uit oude houtsnedes blijkt dat de eerste sumoworstelaars gespierd en niet zwaarlijvig waren. Met de introductie van de ronde ring in de 16e eeuw begon gewicht echter een grotere rol te spelen, omdat een grote worstelaar moeilijker om te duwen is.

De afgelopen 500 jaar zijn de worstelaars steeds zwaarder geworden: meer dan 200 kilo is geen uitzondering. De zwaarste worstelaar aller tijden, Ōrora Satoshi, woog 292,6 kilo.

Alles draait om gewicht

Sumoworstelaars willen zo zwaar mogelijk worden, en hun hele leven staat in het teken daarvan.

Oud schilderij van sumoworstelaars

Dankzij hun omvang hebben sumoworstelaars een groot voordeel als ze elkaar uit de 4,5 meter brede ring proberen te werken.

© Wikimedia Commons

Ze eten maar twee keer per dag om hun verbranding op een laag pitje te zetten, maar ze werken wel enorme hoeveelheden vlees, groenten en rijst weg – aangevuld met soms wel 3 liter bier.

Na de lunch doen de worstelaars een lang dutje om het calorieverbruik tot een minimum te beperken, en dan krijgen ze een massage om de spijsvertering te stimuleren en de eetlust op te wekken.

Bijster gezond is het natuurlijk niet, en sumoworstelaars moeten uitkijken voor diabetes, hartaanvallen en levercirrose.

Gemiddeld sterven sumoworstelaars tien jaar eerder dan andere Japanse mannen.

Lees ook: De start van sport