Sothebys
Winter

Hoe hielden mensen zichzelf vroeger warm?

Beddenpannen, huisdieren en geavanceerde vloerverwarming. Mensen hebben altijd heil gezocht in creatieve warmtebronnen om de koude wintermaanden te doorstaan.

In een tijd zonder gas, elektriciteit en stadsverwarming moesten onze voorouders praktisch en creatief handelen om de winterkou te doorstaan.

Allereerst richtten mensen hun huizen vroeger zo in, dat ze zo min mogelijk warmte nodig hadden. Dat betekende dat huizen meestal klein waren en dikke muren, lage plafonds en kleine ramen met dikke gordijnen hadden. Zo werd de warmte die van de centrale vuurplaats in het huis kwam, het best behouden.

’s Nachts stopte men zich in met meerdere lagen dekens en een nachtmuts over de oren. Als ze het toch nog koud hadden, konden ze hun bed en voeten warmhouden met een beddenpan – een metalen bak met een lange steel die werd gevuld met hete stenen of gloeiende kooltjes en onder de deken werd gelegd.

VIDEO: 10 manieren waarop je in de 19e eeuw warm bleef

Video

Rijke Romeinen hadden vloerverwarming

In de Vikingentijd trokken de inwoners van Scandinavië ’s winters graag veel op met hun huisdieren. De dieren hadden een vaste plaats in de langhuizen van de Vikingen en zorgden met hun lichaamswarmte voor een behaaglijke binnentemperatuur.

In het Romeinse Rijk verwarmden de meeste Romeinen hun huis met kleine kachels van metaal of klei. Hier stopten ze kolen of hout in, maar vaak waren de kachels zo slecht dat ze omvielen, en het was niet ongebruikelijk dat in een stad als Rome zo’n 100 brandjes per dag uitbraken.

Maar daar hadden de rijke Romeinen geen last van. Hun weelderige huizen waren namelijk uitgerust met hypokaustum – een soort centrale verwarming. Ruimtes en leidingen onder de vloer verspreidden de warmte over alle vloeren en muren.