Het verhaal achter het woord van het jaar 2022: ‘Gaslighting’ komt uit thrillertoneelstuk
‘Wat je ziet en wat je leest is niet wat er echt gebeurt,’ zei Donald Trump in 2018. Daarmee raakte hij de kern van de term ‘gaslighting’ – psychologische manipulatie. Het woord ontstond in 1938, tijdens de Londense première van een griezelig toneelstuk.

In 1940 ging de film Gaslight in première. De manipulatie op het witte doek kwam hard binnen bij het publiek.
De angst hing als een wolk boven de pluche stoelen in het Victoriaanse Richmond Theatre in Londen, toen op 5 december 1938 het doek opging voor het stuk Gas Light.
Ademloos volgde het publiek het verhaal, waarin de mannelijke hoofdpersoon de vrouwelijke hoofdpersoon – zijn vrouw – ervan probeerde te overtuigen dat ze krankzinnig was, en haar eigen waarnemingen niet kon vertrouwen.
Het toneelstuk, geschreven door de Britse auteur Patrick Hamilton, was zes maanden lang te zien en werd zo populair, dat twee producenten het verfilmden.
In 1941 ging de Broadwayversie Angel Street in première, en de Amerikaanse show werd met 1295 opvoeringen het langst draaiende toneelstuk op Broadway ooit.
Maar de invloed van Gas Light reikte veel verder dan het toneel en het witte doek. De optekening van een doortrapte en kwaadwillende manipulatietechniek raakte een gevoelige snaar bij het publiek. Al gauw won de titel terrein als een beschrijving van verkapte manipulatie van mensen, onder andere in de politiek.