Haai zaait paniek in de VS
In de zomer van 1916 is het een drukte van belang op de stranden van de Amerikaanse oostkust. Maar na een serie bloedige haaienaanvallen breekt er paniek uit.

In 12 julidagen in 1916 werden vijf mensen door een haai aangevallen.
Haai loert in de diepte
Het is 1 juli 1916. De 25-jarige Charles Vansant zwemt van het strand af terwijl hij een hond roept die hem gevolgd is in het koele zeewater. Vansant zwemt ver van de kust weg. Hij kan nog staan en stopt af en toe even om de hond bij zich te roepen.
Maar plotseling keert de hond om en zwemt het dier als een bezetene terug naar het strand.
Op het strand ontdekken de andere badgasten waarom de hond rechtsomkeert heeft gemaakt: achter Vansant komt de schaduw van een grote vis snel dichterbij.
Haai! Haai!
"Pas op! Pas op!" roepen de badgasten. Ze zwaaien wild met hun armen, maar Vansant hoort hen niet.
Dan slaakt hij een kreet die door merg en been gaat. Een grote haai heeft zich in zijn lichaam vastgebeten.
Twee strandwachten springen snel in een reddingsbootje en roeien op Vansant af. Het water om hem heen is inmiddels rood van het bloed, en Vansant worstelt om boven water te blijven.
Haai weigert los te laten
Een van de strandwachten grijpt Vansant bij zijn schouders en probeert hem aan boord van het bootje te trekken, maar de haai weigert los te laten.
Ondertussen roeit de andere strandwacht naar de kust, en pas als het water zo laag is dat de haai met zijn buik over de bodem schuurt, laat de roofvis zijn slachtoffer los.
Een hevig bloedend Vansant wordt het strand op gesleept, en de toeschouwers zien tot hun schrik dat er van zijn been weinig meer over is. Al het vlees is weggevreten.
Voor de ogen van honderden aangeslagen badgasten sterft Vansant aan bloedverlies.
Lees meer over de gevaarlijkste haai van de VS
In de 12 dagen die volgen jagen nog meer gruwelijke haaienaanvallen de Amerikaanse bevolking de stuipen op het lijf. In Historia 8/2014 lees je het hele artikel over de zomer die de inspiratie vormde voor de film Jaws.