Galerij: de dodelijke duels van de middeleeuwen

Ridders duelleerden in glimmende harnassen met bebloede zwaarden, of gewoon met de blote vuist. Bekijk onze galerij van de tweegevechten van de middeleeuwen.

Geschillen werden met een duel beslist

Erekwesties en gerechtelijke geschillen konden in het middeleeuwse Europa met een duel beslecht worden. Speciale schermmeesters trainden de duellisten voor het gevecht en sommige boden zichzelf zelfs als stand-in aan. Een van hen was de Duitse schermmeester Hans Talhoffer. In zijn werken over vechtkunst gaf hij een overzicht van allerlei verschillende soorten duels, van geritualiseerde ridderduels in harnas tot eenvoudige vuistgevechten.

Schild met scherpe punten

Met een schild kon je je verdedigen, maar ook aanvallen. Een in het leer gestoken duellist boort hier een punt van zijn schild in de buik van zijn tegenstander.

Lansduel te paard

Edelen die zich een uitrusting konden veroorloven, konden net als in klassieke riddertoernooien te paard met een lans vechten.

Worstelen

Zelfs worstelen met de blote vuist was soms dodelijk. In 1127 rukte een duellist de testikels van zijn tegenstander af, die meteen doodbloedde.

Zwaard en voulge

Doorgaans vochten duellisten met hetzelfde wapen, maar hier hakt een zwaardvechter het hoofd van zijn rivaal af, die zich met een voulge verdedigde.

Lang schild

Een met doek bedekt houten schild met scherpe punten werd ook als aanvalswapen gebruikt.

Lang mes

De duellisten trekken hun dolk voor een gevecht op leven en dood in het strijdperk.

Strijdhamer

Met een hamer met de scherpe haak kon je een ridder van zijn paard trekken, maar hier vechten de duellisten in lichte kleding te voet.

Zwaardduel te paard

Alles is geoorloofd in het duel, zoals je zwaard in het oog van de tegenstander steken.

Schild met punten

Met een klein schild met punten kon je zwaardhouwen afweren, maar je kon er ook je tegenstander mee doodslaan.

De beslissing

God heeft gesproken. Een van de partijen is verslagen, en de duivel verlaat zijn leugenachtige mond.