Shutterstock

Duikers vinden bier van de toekomst in oude scheepswrakken

Duikers en brouwers hebben de handen ineengeslagen om historische bieren te reconstrueren met gist die in oude scheepswrakken is gevonden.

Sinds de jaren 1980 gaan duikers naar het wrak van het vrachtschip Wallachia, dat in 1895 zonk in de buurt van de Schotse haven van Glasgow. Een van hen is Steve Hickman, die geïnteresseerd is in een bepaald deel van de lading: bier.

Bij het uitvaren had de Wallachia duizenden flessen bier aan boord, waarvan vele meer dan 125 jaar op de zeebodem hebben overleefd. Hickman heeft een 125 jaar oud biertje geprobeerd, maar dat was een slecht idee.

‘Het bier stonk verschrikkelijk. Een walgelijke geur van zout en bederf, ik kan niet anders zeggen,’ legt de amateurduiker uit. En de smaak was niet veel beter.

Bovendien braken veel van de flessen toen ze aan de oppervlakte kwamen als gevolg van het grote drukverschil tussen de zeebodem en het zeeoppervlak.

Het stoomschip Wallachia was op weg naar het Caribische eiland Trinidad met bier en whisky.

© Brewlab.co.uk

Bier uit de 18e eeuw herrezen

Maar toen kwam Steve Hickman in contact met het bedrijf Brew Lab, dat samen met onderzoekers van de universiteit van Sunderland gist uit antieke bierflessen gebruikt om oude bieren te reconstrueren en nieuwe te ontwikkelen. Nu levert Hickman intacte bierflesjes aan het bedrijf.

En niet alleen Brewlab doet dat. Wereldwijd werken laboratoria, brouwerijen en duikers samen om oude bieren te recreëren. Zo werd in Tasmanië in 2018 met succes een 18e-eeuws bier gereconstrueerd met gist uit wrakken op de zeebodem.