AKG-IMAGES
Hyresbostad Berlin

De onderkant van de samenleving

In de 19e eeuw trekken de mensen naar de steden om werk te zoeken. Maar het leven is er niet makkelijk. Het dagelijks leven staat in het teken van schamele woningen, lage lonen en erbarmelijke arbeidsomstandigheden.

De Amerikaanse droom?

Het wasgoed hangt tussen de woningen in New York – met zo weinig ruimte moesten de immigranten het stellen. Eind 19e eeuw trekken mensen uit Europa en elders naar het land van de onbeperkte mogelijkheden: de Verenigde Staten. Ze hunkeren naar een beter bestaan met meer geld, maar niet iedereen kan die droom verwezenlijken.

FPG/GETTY IMAGES

New York
ca. 1900

FPG/GETTY IMAGES

Maak je eigen geluk

Het leven in de grote stad is zwaar, en de verzorgingsstaat bestaat nog niet. Iedereen moet zijn eigen boontjes doppen. Deze schoenmaker heeft het kleinste winkeltje van Londen ingericht in de ruimte onder de etalage van een kruidenier.

Hulton Archive/Getty Images

Londen, Groot-Brittannië 1910

Hulton Archive/Getty Images

De krappe huurkazerne

Er wonen bijna 2 miljoen mensen in Berlijn – alleen Londen en New York zijn groter. De meeste Berlijners wonen in overvolle huurkazernes, waar een heel gezin in één ruimte leeft, slaapt en eet. Alleen de gelukkigsten hebben een extra kamer, die wordt verhuurd om wat bij te verdienen. Toiletten en stromend water zijn in de tuin.

AKG-IMAGES

Berlijn, Duitsland
1909

AKG-IMAGES

Ouders hingen hun kinderen te luchten

Baby’s en peuters hangen in kooien buiten de ramen in het Londen van de jaren 1930. Het idee dat kinderen frisse lucht nodig hadden, werd in 1894 geïntroduceerd, maar ouders in de stad hadden geen tuin. In 1922 ontwikkelde een Amerikaanse vrouw een draagbare babykooi die uit het raam van een appartement gehangen kon worden.

CORBIS/GETTY IMAGES

London, Groot-Brittannië
jaren 1930

CORBIS/GETTY IMAGES

Straatverkoper op weg naar de markt

Begin 20e eeuw doen de inwoners van Tokio hun boodschappen op kleine marktjes in de stad. Straatverkopers brengen er allerlei waren aan de man, zoals deze bezembinder, die ook manden maakt. Zijn wagen is zwaarbeladen, maar hij kan hem makkelijk op eigen kracht naar de volgende markt trekken.

Getty Images

Tokio, Japan
ca. 1905

Getty Images