Britse matrozen leefden een gevaarlijk leven

Op een 250 jaar oud kerkhof in de stad Gosport in Zuid-Engeland hebben Britse archeologen gruwelijke ontdekkingen gedaan.

De Britse vloot was 200 jaar de sterkste ter wereld – maar eiste veel slachtoffers.

Het kerkhof ligt bij het voormalige Royal Hospital Haslar, dat vanaf 1755 gewonde matrozen van de Britse marine behandelde.

De wetenschappers hebben nog maar 29 van de circa 8000 skeletten onderzocht. Onderzoek toont aan dat de matrozen zijn omgekomen na een ongeval of ziekte aan boord van de schepen van onder andere lord Nelson. Het skelet van één matroos had zeven botbreuken, een gebroken kaak en een kapotte schedel. De onderzoekers denken dat het hoofd is verbrijzeld door een val uit de mast. Een andere man had al een deel van zijn been laten amputeren.

Volgens archeoloog Andrew Shortland van de Cranfield University is het doel van het onderzoek te bestuderen hoe de marinehospitalen van toen functioneerden en hoe matrozen leefden en stierven. De 29 skeletten worden nader onderzocht om ons inzicht te geven in het soort voedsel dat matrozen twee eeuwen geleden aten. Daarna krijgen de geraamtes een militaire begrafenis.