Shutterstock

Was er een Chanel No 4?

Coco Chanel schonk de geur aan haar vrienden en zette haar kledingwinkel in Parijs ermee vol, maar toen het parfum een commercieel succes werd, werd Coco Chanel opgelicht door een zakenpartner.

Het modehuis Chanel heeft nooit een parfum onder de naam No. 4 op de markt gebracht.

No. 5 ontstond waarschijnlijk toen de modeontwerpster Coco Chanel de in Rusland geboren parfumeur Ernest Beaux verzocht een aantal parfums te creëren.

Coco Chanel had Beaux leren kennen via de Russische groothertog Dmitrij Pavlovitj met wie ze destijds een relatie had.

Toen Beaux zijn eerste tests had afgeleverd, wees Coco Chanel de vijfde fles aan als de beste geur. Het getal was ook nog eens haar lievelingsgetal.

Op 5 mei 1921 gaf Chanel het parfum cadeau aan haar beste vrienden. Het beviel zo goed dat het daarna uitsluitend als extraatje werd gegeven aan de beste klanten in haar modewinkel in Parijs.

Zo werden ook de pashokjes geparfumeerd met de nieuwe geur – wat nog steeds het geval is in alle Chanel-winkels over de hele wereld.

Stijlicoon Coco Chanel (1883-1971) inspireerde vrouwen om eenvoudige kleding te dragen en de onhandige corsetten en onderrokken weg te doen.

Coco Chanel opgelicht

Coco Chanel ging in 1924 een zakelijke relatie aan met de Franse zakenman Pierre Wertheimer. Hij kocht 70% van Chanels parfumimperium op, en haar vriend Théophile Bader verschafte zich 20% van de aandelen.

Zij hield de laatste 10% voor zichzelf. Na de oorlog werd ze opgelicht en kreeg ze tegen alle afspraken in slechts 2% van de winst uitgekeerd. Het lukte haar niet meer de controle in handen te krijgen.

Dit parfumhuis nog steeds in handen van de familie Wertheimer.

Het parfum kreeg later een legendarische status, nadat Marilyn Monroe in een interview in 1954 onthulde dat zij 's nachts niets anders droeg dan een paar druppels Chanel No. 5.

Ook andere Chanel-parfums zijn genummerd, zoals de No. 19 die op de markt kwam ter gelegenheid van de verjaardag van Coco Chanel op 19 augustus, en de No. 22 uit 1922.