Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

60 Britse archeologen werken uit alle macht om 20.000 skeletten op te graven op de begraafplaats van het dolhuis Bedlam. Het ziekenhuis stond erom bekend dat patiënten er werden mishandeld en verwaarloosd.

Maatschappij - Dagelijks leven

Archeologen zoeken 20.000 patiënten van berucht gekkenhuis

Onder de straten van Londen liggen duizenden skeletten van geesteszieke patiënten begraven. Britse onderzoekers werken de klok rond om de doden op te graven.

Eerste psychiatrisch ziekenhuis

Britse archeologen zijn begonnen met de opgraving van een enorme begraafplaats in Londen, waar ze naar verwachting circa 20.000 skeletten zullen vinden. De vele doden waren patiënten van het beruchte Londense psychiatrisch ziekenhuis Bedlam, dat in de 13e eeuw werd geopend als het eerste dolhuis in de geschiedenis. Bedlam was met name actief van 1569 tot 1730, toen het bekend en berucht werd vanwege de slechte omstandigheden waaronder de patiënten leefden.

60 onderzoekers werken dag en nacht

De begraafplaats werd in 2013 ontdekt, toen onderzoekers voorafgaand aan de aanleg van een metrolijn het gebied uitkamden. Momenteel zijn 60 archeologen zes dagen per week bezig om de eerste skeletten op te graven. Ze hopen dat de vele vondsten nieuwe informatie zullen opleveren over het leven en sterven van de patiënten in Bedlam.

Patiënt werd gestenigd

Aan de hand van grafstenen die tot nu toe zijn gevonden, is al een aantal doden geïdentificeerd. Een van hen is een zekere Mary Godfree, die volgens de grafsteen in 1665 stierf aan de pest. De archeologen hopen ook sporen te vinden van een aantal bekendere patiënten van Bedlam. De astroloog John Lambe bijvoorbeeld, die aan het Engelse hof werkte en in 1628 door een woedende mensenmenigte werd gestenigd wegens verdenkingen van zwarte magie en verkrachting.

Lees ook:

Dagelijks leven

Sekshandel in Londen: Vrouwen verkochten elkaar

10 minuten
Dagelijks leven

Syfilis was een rage

11 minuten
Dagelijks leven

Zo lang is tabak al gevaarlijk

2 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg