Hurriyet Daily
Byzantijnse sandalen

Archeologen vinden 1500 jaar oude sandalen met mooie boodschap

Soms is liefde nog steeds voelbaar, zelfs als ze meer dan 1000 jaar geleden opbloeide. Turkse archeologen kunnen dat beamen na een unieke vondst in een oude haven, die blijft verrassen.

In Istanboel leggen archeologen sinds 2004 de oude haven van Eleutherios bloot. Die werd in de 4e eeuw aangelegd en was in gebruik tot de 11e eeuw, en dus is het niet zo gek dat hier veel interessante vondsten worden gedaan.

Tot nu toe zijn er 60.000 alledaagse voorwerpen boven water gekomen, die teruggaan tot het Byzantijnse Rijk.

Er zijn goud, edelstenen en sieraden bij, maar een paar 1500 jaar oude sandalen gaat er met alle aandacht vandoor.

De sandalen bevatten een aardige boodschap aan de eigenaar: ‘Draag ze in gezondheid, vrouw. Draag ze in schoonheid en vreugde.’

De archeologen weten niet wie het bericht heeft geschreven, maar de eigenaar van het schoeisel was waarschijnlijk een Griekse vrouw uit het Byzantijnse Rijk, want de tekst is in het Grieks geschreven.

Byzantijnse sandalen
© History of Istanbul

Byzantijnen waren modegevoelig

Het merendeel van de vondsten in de haven is gedateerd op circa 553 n.Chr., toen een aardbeving en daaropvolgende tsunami veel schepen tot zinken bracht. Blijkbaar was de beving zo hevig dat de schepen bedolven raakten onder een laag zand, waardoor er zuurstofvrije plekken ontstonden.

Dankzij deze unieke situatie is organisch materiaal, zoals de houten sandalen, niet vergaan tijdens 1500 jaar in het water.

In totaal zijn de resten van 35 schepen gevonden.

Veel daarvan waren koopvaardijschepen die fijne gekleurde stoffen naar Byzantium brachten, waar de vrouwen – onder wie de eigenares van de sandalen – bekendstonden om hun fraaie, bonte kleding en sandalen, die hipper dan hip waren.