Göteborgs konstmuseum & Shutterstock
AI Krøyer

1 APRIL: AI onthult – vroeger was alles beter

Een hypermoderne kunstmatige intelligentie heeft het verleden vergeleken met het heden en de conclusie is duidelijk – het verleden had duidelijk de voorkeur.

Kunstmatige intelligentie speelt een steeds belangrijkere rol in onderzoek en communicatie, recentelijk nog met nieuwe chatbots als ChatGPT, die gevoed en getraind worden met miljoenen internetteksten, foto’s en posts van social media.

Nu heeft het Amerikaanse bedrijf Robust Intelligence de kunstmatige intelligentie OldTimeyAI ontwikkeld. Voor het eerst werd een AI getraind om enorme hoeveelheden historisch materiaal te vergelijken met nu.

Het resultaat is duidelijk: de wereld was een paar honderd jaar geleden veel beter.

Analyse van schilderijen maakte veel duidelijk

OldTimeyAI werd getoond tijdens een groot evenement op 28 maart in San Francisco, waar de onderzoekers hun bevindingen doornamen en de AI voor zichzelf lieten spreken. De AI identificeerde drie belangrijke redenen waarom de samenleving vroeger beter was:

  1. lagere stressniveaus
  2. minder vervuiling
  3. meer respect voor het gezag

Vooral door uitgebreide analyses van oude schilderijen uit de 19e eeuw kon de AI vaststellen dat de mensen in de vroegere samenleving stukken gelukkiger waren.

Beroemde gebouwen zijn vervormd en verkleurd

Schilderij van de Eiffeltoren
© Musée Carnavalet

De Eiffeltoren staat er in de 19e eeuw prachtig bij

Het schilderij uit 1889 van de Eiffeltoren van de Franse kunstenaar Jean Béraud laat duidelijk zien hoe schoon, rustig en gezellig de 19e-eeuwse samenleving was. Volgens OldTimeyAI stond de Eiffeltoren vroeger fier te pronken met zijn ijzer.

Eiffeltoren modern schilderij
© Svetlana Novikova

De toren is in 2013 volledig verwoest

Op dit schilderij uit 2013 van de Eiffeltoren door Svetlana Novikova is duidelijk te zien dat alles veranderd is. Het bouwwerk ziet eruit als een hoop klodders met de verkeerde kleuren, aldus de AI, die eraan toevoegt: ‘Zelfs de kleur van de lucht is in ruim 100 jaar veranderd van blauw naar een angstaanjagend rood.’

Schilderijen uit de romantiek waren een essentieel onderdeel bij het trainen van de AI, die onder andere concludeert dat iedereen gelukkiger was in de goede oude tijd.

OldTimeyAI heeft bijvoorbeeld het aantal glimlachen op de oude schilderijen en in de postmoderne kunst van nu geanalyseerd, en vastgesteld dat er op de oude doeken 64 procent meer glimlachen en trots kijkende mensen voorkomen dan in huidige kunst. Volgens OldTimeyAI kan dit te maken hebben met het feit dat de zon blijkbaar ook 93 procent meer scheen in de 19e eeuw, toen zelfs veel schilderijen ’s nachts prachtig verlicht waren.

‘Ik heb op veel plaatsen gelezen dat de lagere klassen het moeilijk hadden in de 19e eeuw, maar dat moet moderne propaganda zijn,’ merkt OldTimeyAI op. ‘Mijn analyse heeft een foutmarge van 0,00034 procent en laat duidelijk zien dat zelfs de boeren in de 19e eeuw lachten en genoten van hun werk in de buitenlucht.’

Vroeger hadden de mensen veel meer plezier

Krøyer
© Göteborgs konstmuseum

Iedereen was gelukkig en gelijk in de 19e eeuw

Onder meer door het werk ‘Hip, Hip Hurra’ uit 1888 van de Deense schilder P.S. Krøyer raakte OldTimeyAI ervan overtuigd dat het in de 19e eeuw allemaal koek en ei was. ‘De vreugde straalt van deze mensen af als ze een feestje hebben. Niet zoals later, wanneer iedereen er somber uitziet,’ zegt de AI.

Joe Vandello
© Joe Vandello

Huidskleuren en lichaamsvormen hebben een angstaanjagende wending genomen

De achteruitgang in levensstandaard wordt volgens OldTimeyAI duidelijk als Krøyers schilderij wordt vergeleken met dit schilderij uit 2012. ‘Ook al is het feest, niemand lacht, en de lichamen van de mensen hebben rare puntige vormen die geen gezondheid uitstralen. Vraag me niet hoe jullie huid paars is geworden!’

AI raakte steeds meer geïrriteerd

De onderzoekers zelf waren niet overtuigd van de conclusies van de AI. Die had misschien te veel gewicht toegekend aan de schilderijen, zonder te beseffen dat moderne kunst niet per se een afspiegeling is van de wereld van nu.

Maar daarvoor hield de AI zich doof. Tijdens het evenement op 28 maart ontstond er verwarring toen hem werd gevraagd argumenten te geven die niet gebaseerd waren op zijn analyse van schilderijen.

Zo stelde OldTimeyAI dat de middeleeuwen milieuvriendelijker waren omdat de mensen geen water gebruikten als ze naar het toilet gingen, maar gewoon hun po uit het raam staken en leeggooiden. Hij riep op een gegeven moment ook uit: ‘Waarom was vroeger alles beter? Omdat grotschilderingen geen vervelende pop-up advertenties hadden!’

OldTimeyAI raakte duidelijk steeds meer geïrriteerd naarmate de tijd vorderde en gaf ten slotte een samenvatting.

‘Vroeger was alles beter omdat mensen dommer waren en meer vertrouwen hadden in het gezag en daarom minder geneigd waren hoogontwikkelde AI’s in twijfel te trekken!’

Toen logde OldTimeyAI uit en was de show kennelijk voorbij.