English Heritage & Wikimedia Commons
Romeins pincet

50 Romeinse pincetten gevonden in Engeland

In de ruïne van de oude Romeinse stad Viroconium Cornoviorum in Engeland zijn meer dan 50 pincetten gevonden. Dat laat zien hoe belangrijk de haarloze look was voor Romeinse mannen en vrouwen.

De voorliefde voor de gladgeschoren look is bepaald geen recent fenomeen.

De Romeinen die 2000 jaar geleden in Groot-Brittannië leefden, waren haast geobsedeerd door het verwijderen van lichaamshaar. Dat blijkt uit vondsten in de Romeinse nederzetting Viroconium Cornoviorum, bij het huidige Wroxeter in Engeland.

Bij de opgravingen zijn ruim 50 pincetten gevonden, aldus een persbericht van English Heritage, de organisatie die verantwoordelijk is voor het behoud en beheer van historische monumenten in Engeland.

Het pincet was onmisbaar voor de uitgebreide verzorgingsroutine van de Romeinen. Naast dat ze zichzelf onthaarden, namen ze ook elke dag een bad en reinigden ze hun huid met een metalen schraper.

Elk haartje werd met het pincet verwijderd, dus ook ongewenst okselhaar werd ermee uitgetrokken. Au!

Romeins pincet

Romeinse pincetten lijken op die van nu, maar waren vaak gemaakt van een legering met koper.

© English Heritage

Lichaamshaar was iets voor barbaren

Niet alleen vrouwen wilden onbehaard voor de dag komen. Ook mannen gaven de voorkeur aan een glad lichaam, wat aangaf dat ze zich distantieerden van de wilde barbaren. Een haarloos mannenlichaam werd ook als esthetisch beschouwd.

‘Het verwijderen van lichaamshaar was voor mannen net zo gewoon als voor vrouwen. Vooral bij sporten als worstelen, waarbij de kleding minimaal was, werd verwacht dat de deelnemers van tevoren al het zichtbare lichaamshaar verwijderden,’ zegt Cameron Moffett, curator van Viroconium Cornoviorum.

Het ontharen was pijnlijk en tijdrovend, en rijke Romeinen hadden er vaak slaven voor.

Naast de pincetten zijn in Wroxeter ook een oorreiniger, een nagelreiniger, parfumflesjes, badolie en make-upflesjes gevonden.

De artefacten worden nu tentoongesteld in het museum dat aan de opgraving verbonden is.

In Wroxeter vind je ook de ruïne van een enorme badinrichting – de grootste vrijstaande Romeinse ruïne in Engeland.

© Wikimedia Commons