Wallpaper

5 mythes over de middeleeuwen

De middeleeuwse Europeanen waren dom, bloeddorstig en vies! Of toch niet?

MYTHE 1: Iedereen stonk een uur in de wind

FEIT: Het viel nogal mee met de stank in de middeleeuwen.

De meeste mensen hadden reinheid en hygiëne hoog in het vaandel staan, wat wordt onderstreept door een Franse uitdrukking uit die tijd: 'Jagen, spelen, wassen, drinken – dat is leven!'

Er werd zelfs zo veel waarde gehecht aan reinheid, dat veel steden openbare badhuizen hadden, waar de inwoners zich regelmatig konden wassen. Sommigen gingen er zelfs elke dag naartoe.

MYTHE 2: Executies waren aan de orde van de dag

FEIT: Ondanks vele vooroordelen waren de middeleeuwen geen juridisch niemandsland.

De meeste rechtszaken verliepen eerlijk, en de doodstraf werd gezien als een zeer zware straf, die alleen werd opgelegd voor moord, verraad en brandstichting met dodelijke afloop.

© National Portrait Gallery

Pas na de middeleeuwen gingen machthebbers zoals de Engelse koningin Elizabeth I de doodstraf gebruiken om politieke en religieuze tegenstanders uit de weg te ruimen.

MYTHE 3: Middeleeuwen werden geteisterd door bloedige oorlogen

FEIT: De middeleeuwen kenden veel gewelddadige oorlogen en conflicten, maar gemeten in het aantal doden komt de periode niet in de buurt van de 20e eeuw, toen miljoenen mensen omkwamen onder tirannen als Stalin, Hitler en Mao.

MYTHE 4: Arme mensen verhongerden

FEIT: De arme boeren van de middeleeuwen aten gewoonlijk elke dag verse pap en vers brood.

En ze spoelden hun eten graag weg met zelfgebrouwen bier. Daarnaast stond bij velen een selectie van gedroogd vlees, kaas en lokale groenten en fruit op tafel.

Ook kippen, eenden, ganzen en duiven vonden niet zelden hun weg naar het bord van de boer, en sommigen vulden de maaltijd aan met honing van eigen bijen.

Historici hebben aangetoond dat boeren aan het begin van de middeleeuwen voornamelijk vegetarisch aten en dat vlees later werd toegevoegd.

MYTHE 5: De mensen waren onwetend en dom

FEIT: Volgens Hollywood werd Europa in de middeleeuwen bevolkt door onwetende, bijgelovige mensen. Historici wijzen dit beeld echter af.

Overal in Europa kwamen namelijk universiteiten op, en de wetenschap en filosofie bloeiden in de middeleeuwen.

Een wezenlijk deel van de belangrijkste literatuur, kunst en muziek van de geschiedenis is afkomstig uit de middeleeuwen.

© The Yorck Project

Grootheden als Boëthius, Boccaccio, Petrarca, Giotto, Dante, Donatello en Machiavelli leefden allen in de middeleeuwen en worden nog steeds geroemd om hun kunnen.

En op veel plaatsen in Europa getuigen middeleeuwse kerken en burchten nog van de prestaties van bekwame ambachtslieden uit die tijd.