10 vluchtelingen die de wereld veranderden

Er is op dit moment een enorme vluchtelingenstroom onderweg van Syrië naar Europa. Vluchtelingen zijn echter van alle tijden, en veel beroemde personen hebben ooit hun land moeten ontvluchten.

Veel beroemde personen hebben ooit moeten vluchten omdat hun leven in gevaar was. De Dalai Lama, Sigmund Freud en Sitting Bull zijn slechts enkele voorbeelden.

1. ALBERT EINSTEIN (1879-1955)

Vluchtte uit: Duitsland
Vluchtte naar: VS
Reden voor vlucht: Einstein voelde zich als jood niet meer veilig toen Adolf Hitler in 1933 rijkskanselier werd.
Beroemd van: Einstein werkte in 1905 de relativiteitstheorie uit, waarna zijn naam synoniem werd met 'genie'. In 1921 won hij de Nobelprijs voor de Natuurkunde. Na de machtsovername door de nazi's in 1932 werd hem het werken in Duitsland steeds moeilijker gemaakt. Daarom vluchtte Einstein naar de VS, waar hij in 1945 zijn publicatie over de relativiteitstheorie uit 1905 verkocht om geld op te halen voor de strijd tegen Duitsland.

2. FRÉDÉRIC CHOPIN (1810-1849)

Vluchtte uit: Polen
Vluchtte naar: Frankrijk
Reden voor vlucht: Chopin riskeerde een gevangenisstraf na een Poolse opstand tegen Rusland.
Beroemd van: Chopin was een van de grootste componisten uit de geschiedenis. Al van jongs af aan was hij een pianovirtuoos, en toen hij 20 was ging hij op tournee in het buitenland. Ondertussen sloegen de Russische bezetters een Poolse opstand keihard neer. Een aantal van Chopins vrienden werden gedood en opgesloten. Hij vluchtte naar Parijs, waar hij tot zijn dood als componist en pianoleraar werkte. Hij werd begraven in Frankrijk, maar zijn hart werd later naar Polen gebracht.

Frédéric Chopin, rond 1849.

© Wikipedia

3. MARLENE DIETRICH (1901-1992)

Vluchtte uit: Duitsland
Vluchtte naar: VS
Reden voor vlucht: Dietrich was tegen de nazi's en moest niets van Hitler hebben, hoewel de nazi's haar aan hun kant probeerden te krijgen.
Beroemd van: De Duitse actrice was een van de eerste supersterren van het witte doek en stond bekend als een femme fatale. Ze verwierf roem met haar rol in Der blaue Engel uit 1930, en na Hitlers machtsovername vluchtte ze naar de VS, waar ze actief bleef strijden tegen de nazi's. Dietrich staat bekend als een van de beste actrices aller tijden.

4. DALAI LAMA (1935)

Vluchtte uit: Tibet
Vluchtte naar: India
Reden voor vlucht: In 1959 kwamen de Tibetanen in opstand tegen de Chinese bezetter. China trad keihard op, en de dalai lama en 20.000 van zijn volgelingen zagen zich genoodzaakt het land te ontvluchten.
Beroemd van: De dalai lama – zijn echte naam is Tenzin Gyatso – is de religieuze en politieke leider van het Tibetaanse volk. Hij vestigde zich in de Indiase stad Dharamsala, waar hij een regering in ballingschap stichtte en een groot aantal scholen en kloosters liet bouwen. De dalai lama reist regelmatig de wereld rond om aandacht te vragen voor de Tibetaanse zaak en naastenliefde, tolerantie en vergiffenis te prediken. In 1989 kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede.

Tenzin Gyatso, rond 1940.

© Wikipedia

5. SITTING BULL (1831-1890)

Vluchtte uit: VS
Vluchtte naar: Canada
Reden voor vlucht: Sitting Bull werd gezocht na zijn overwinning in de Slag bij de Litte Bighorn en riskeerde de doodstraf.
Beroemd van: Het beroemde opperhoofd voerde een verbeten strijd tegen de blanke kolonisten, die in de 19e eeuw het grondgebied van zijn volk binnendrongen. Anders dan andere indiaanse leiders weigerde hij verdragen te sluiten en nam hij de wapens op tegen de blanken. Zijn overwinning op generaal Custer bij de Litte Bighorn is legendarisch. Na de veldslag vluchtte hij met een aantal volgelingen naar Canada, maar vanwege ziekte en honger moesten ze terugkeren naar de VS, waar Sitting Bull werd opgepakt.

6. VICTOR HUGO (1802-1885)

Vluchtte uit: Frankrijk
Vluchtte naar: Groot-Brittannië
Reden voor vlucht: Hugo was een politieke tegenstander van Napoleon III, die de macht greep en zijn vijanden verdreef.
Beroemd van: Victor Hugo is een van de grootste schrijvers aller tijden en is vooral bekend van de romans De klokkenluider van de Notre Dame en Les Misérables (De ellendelingen). Hij was ook politiek actief en werd tot lid van de Nationale Vergadering gekozen, waar hij opkwam voor de armen en de zwakken. Toen Napoleon III de macht greep, moest hij vluchten. 20 jaar bracht hij door op het Kanaaleiland Guernsey. Na de val van Napoleon keerde hij terug naar Parijs, waar hij als een held werd onthaald.

Victor Hugo, 1853.

© Wikipedia

7. SIGMUND FREUD (1856-1939)

Vluchtte uit: Oostenrijk
Vluchtte naar: Groot-Brittannië
Reden voor vlucht: Vanwege zijn joodse achtergrond hadden de nazi's het op Freud gemunt.
Beroemd van: Sigmund Freud was de vader van de psychoanalyse en deed veel onderzoek naar het onderbewuste. Het grootste deel van zijn leven woonde hij in Wenen, waar hij tot de intellectuele elite behoorde. De nazi's moesten niets van Freud hebben en verbrandden zijn boeken, en toen Duitsland in 1938 Oostenrijk bezette, vluchtte hij naar Groot-Brittannië. Met leden van zijn familie liep het slecht af: vier van zijn zusters kwamen om in Duitse concentratiekampen.

8. ROBERT CAPA (1913-1954)

Vluchtte uit: Eerst Hongarije, toen Duitsland
Vluchtte naar: Eerst Duitsland, toen Frankrijk
Reden voor vlucht: Capa vluchtte twee keer. Eerst werd hij ervan beschuldigd het Hongaarse fascistische regime omver te willen werpen, en later ontvluchtte hij nazi-Duitsland.
Beroemd van: Robert Capa was een van de beroemdste oorlogsfotografen. Hij legde onder meer de Spaanse Burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog vast. Zijn motto was: 'Als je foto's niet goed genoeg zijn, sta je er niet dicht genoeg bovenop.' Hij richtte zich met name op het persoonlijke leed in de oorlog. Na de dood van zijn geliefde in 1937 zette hij zijn leven meerdere keren op het spel voor zijn werk. In 1954 stapte hij op een landmijn tijdens de Frans-Vietnamese Oorlog.

Robert Capa, 1937.

© Wikipedia

9. HENRY KISSINGER (1923)

Vluchtte uit: Duitsland
Vluchtte naar: VS
Reden voor vlucht: Kissinger was van joodse komaf, en hij en zijn familie werden dus vervolgd door de nazi's.
Beroemd van: Henry Kissinger was jarenlang topdiplomaat in de VS en was minister van Buitenlandse Zaken onder Richard Nixon en Gerald Ford. In 1973 leidde hij de onderhandelingen die een einde maakten aan de slepende Vietnamoorlog, en daarvoor kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede.

10. KARL MARX (1818-1883)

Vluchtte uit: Duitsland, Frankrijk en België
Vluchtte naar: Frankrijk, België en Groot-Brittannië
Reden voor vlucht: Marx kreeg het regelmatig aan de stok met de machthebbers.
Beroemd van: Karl Marx was een van de meest invloedrijke schrijvers, maatschappijcritici en filosofen. Hij hield zich vooral bezig met de klassenstrijd en schreef het boek Das Kapital, dat de grondslag vormde voor het communisme. Tijdens zijn leven was Marx vrij onbekend, maar vanwege zijn zeer antiautoritaire artikelen en boeken moest hij een paar keer op de vlucht slaan. Sommige van zijn werken werden pas na zijn dood in 1883 uitgegeven.

Karl Marx, rond 1875.

© Wikipedia