Wat heeft kerst met Thanksgiving te maken?

In de VS werd in 1939 het Thanksgiving-feest verplaatst zodat er meer tijd was voor kerstinkopen. Dit moest de omzet stimuleren en de economie weer op gang brengen. Maar hielp het?

19 november 2018 door Hans Henrik Fafner

In 1939 waren de VS nog niet betrokken bij de Tweede Wereldoorlog, maar president Franklin D. Roosevelt maakte zich zorgen over de ontwikkelingen. Bovendien was hij druk bezig met het bestrijden van de economische crisis die het land al jaren teisterde.

Verplaats Thanksgiving

Dat jaar viel Thanksgiving - de nationale feestdag waarop dank wordt gezegd voor de oogst en andere goede dingen - op 30 november, waardoor de Amerikaanse bevolking maar 20 dagen had om kerstinkopen te doen. 

Het bedrijfsleven stelde daarom voor om Thanksgiving naar 23 november te verplaatsen. Dan zou er meer tijd zijn voor kerstinkopen, waardoor de economie gestimuleerd zou worden.

Franklin D. Roosevelt in 1933. Ontevreden Amerikanen spraken enkele jaren later van ‘Franksgiving’, een samentrekking van ‘Franklin’ en ‘Thanksgiving’. 

© Wikipedia/Library of Congress

Consternatie

De president stemde in, maar er ontstond een enorme commotie. Duizenden burgers waren woedend.

Kalenderfabrikanten moesten de hele oplage van hun kalenders van 1940 herdrukken, en dat zou tot veel faillissementen leiden, omdat de nieuwe kalenders te laat zouden komen voor kerst.

Kleine winkels protesteerden ook. "De korte tijd voor kerstinkopen leidt tot grote drukte in de warenhuizen, waardoor veel klanten juist naar kleinere winkels komen," schreef de eigenaar van Arnold's Hat Shop in New York in een brief aan de president.

Het feest werd weer opgeschoven

Twee jaar later stelde men vast dat de economie niet geprofiteerd had van de verplaatsing van Thanksgiving. Het feest werd toen weer terug verplaatst, en sindsdien wordt Thanksgiving op de vierde donderdag van november gevierd.

Kersthandel bloeide in de oorlog

In december 1941 vielen de Japanners Pearl Harbor aan, waardoor de VS bij de oorlog betrokken raakten. Dit gaf de industrie een impuls, de werkloosheid daalde sterk en de economische crisis was voorbij. Dit was bovendien erg goed voor de handel rond kerst.

Bekijk ook ...