Seminole-indianen vallen een fort in Florida aan, december 1835.

Was Fort Christmas een kerstfort?

Is Fort Christmas een kerstfort, en wat heeft het met de indianenoorlogen te maken?

14 december 2011 door Hans Henrik Fafner

In 1832 wilde de Amerikaanse regering de Seminole-indianen weg hebben uit het reservaat in Florida dat ze negen jaar eerder tot hun beschikking hadden gekregen. Dit was niet de eerste keer dat ze verplaatst werden: opnieuw wilden blanke kolonisten hun land hebben, en de regering bood de indianen een nieuw reservaat in Arkansas aan, een stuk naar het westen.

Bloedige indianenoorlog

Dit vormde de aanleiding tot de tweede Seminole-oorlog, een van de bloedigste indianenoorlogen uit de geschiedenis. Ongeveer 40.000 soldaten namen eraan deel, en de oorlog duurde van 1835 tot 1842. Het kostte de regering in Washington het gigantische bedrag van 40 miljoen dollar. 1500 soldaten en een onbekend aantal indianen kwamen om.

Nieuwe strategie: 200 forten

Op eerste kerstdag 1837 stuitte een troepenmacht van 800 man op 4000 indianen. De soldaten werden de moerassen bij Lake Okeechobee in gelokt en de soldaten te paard hadden het moeilijk, de indianen waren goed bekend met het terrein.

Daarom werd er voor een nieuwe strategie gekozen: 200 forten, die in het oorlogsgebied gebouwd werden, zouden uitkomst moeten bieden. Er kwam een fort bij Lake Okeechobee, en vanwege de tijd van het jaar kreeg dit de naam Fort Christmas.

Het ongebruikte kerstfort

Fort Christmas en de meeste andere forten werden echter nooit gebruikt. De oorlog verplaatste zich namelijk naar het zuiden, en zelfs met de derde Seminole-oorlog (1855-1858) kon de regering de stam Florida niet uit krijgen.

De meeste forten werden weer afgebroken, maar Fort Christmas bleef staan en is vandaag de dag een museum bij het plaatsje Christmas, dat het hele jaar door kerstversiering heeft.

Bekijk ook ...