Was de piramide de voorloper van de kerstboom?

De kerstboom heeft een lange geschiedenis, maar wat gebruikte men voordat hij er was?

In de loop van de middeleeuwen werd er een decoratie in Duitsland en delen van Zuid-Europa gebruikt die misschien wel de voorloper van de kerstboom is.

Het was een constructie met ronde of achthoekige lagen zoals een gelaagde taart. Op elke "verdieping" stonden Bijbelse figuren en een kerstkribbe, versierd met bloemen en guirlandes.

In de loop van de tijd kwamen er meer geavanceerde modellen, met kaarsen. De warme lucht zette een propeller op de top in werking, waardoor het bovenste deel van de constructie ronddraaide.

Napoleon en de kerstpiramiden

Maar in 1801 ging het er wat anders uitzien en werd het wijdverbreid. In dat jaar beëindigde Napoleon zijn veldtocht in Noord-Afrika, en de Franse troepen keerden terug naar huis. Ze brachten tekeningen mee van de piramiden van Giza in Egypte, die meteen gekopieerd werden en verspreid werden in heel Europa.

In Duitsland deden de Egyptische bouwwerken de mensen denken aan de plaatselijke kerstversieringen, die ook smaller waren in de top. Daarom werden de piramiden kerstpiramiden genoemd. Zew werden er populair door: de naam wekte associaties met het Heilige Land, dat in de buurt van de piramiden lag.