Waarom is de kerstboom een spar?

Er zijn veel planten die groen blijven. Waarom mocht uitgerekend de spar kerstboom worden?

De oorsprong van de kerstboom is niet geheel duidelijk, maar de traditie lijkt vooral uit Duitsland en andere landen langs de Oostzee te komen. Dit verklaart ook waarom de spar (of den, maar de meeste kerstbomen zijn sparren) deze rol mocht vervullen: er kwamen veel sparren voor in dit deel van Europa.

In Duitsland bouwde de kerk voort op de traditie, via de heilige Bonifatius (ca. 672-754), die uit een welvarend Angelsaksisch geslacht stamde. Tegen de wil van zijn vader werd hij monnik en hij zag het als zijn levenstaak om het geloof in Duitsland te verspreiden, waar het christendom nog zwak stond.

De driehoekige kerstboom

Volgens de legende velde hij sparren in de grote bossen van Thüringen, en gebruikte hij de driehoekige vorm van de boom om het principe van de drie-eenheid (de Vader, de Zoon en de Heilige Geest) aan de plaatselijke bevolking uit te leggen.

Bonifatius kreeg zo'n groot succes met zijn missie dat hij bekend werd als de Apostel van Duitsland, en Thüringen is precies het gebied waar de kerstboom zijn oorsprong lijkt te hebben. Het werd een gewoonte om een boom in huis te halen en omgekeerd aan het plafond te hangen.

Het versieren van de kerstboom kwam pas veel later in de geschiedenis.

Bonifatius kwam in 754 om het leven, toen hij bij Dokkum door Friezen werd vermoord.