Shutterstock

Waarom heet Rudolph the Red-Nosed Reindeer zo?

Alle negen rendieren van de Kerstman hebben een naam in Amerika. Waar komen die namen vandaan?

De Amerikaanse namen van de rendieren van de Kerstman worden meestal toegeschreven aan Clement Clarke Moore. Hij was hoogleraar in Oosterse talen en Grieks aan de latere Columbia University in New York. Hij zou in 1823 het gedicht A Visit from St. Nicholas hebben geschreven, waarin acht rendieren voorkomen met een naam.

Naam bedacht door warenhuis

Maar het negende rendier is bekender dan de andere acht: Rudolph the Red-Nosed Reindeer, Rudolf met de Rode Snuit.

Het warenhuis Montgomery Ward in Chicago deelde elk jaar gratis kleurplaten uit aan de kinderen van de klanten. Maar in 1939 was het crisis, en er moest bezuinigd worden. Daarom vroeg het warenhuis een van zijn eigen medewerkers, Robert L. May, om een verhaal te bedenken en er kleurplaten bij te ontwerpen.

De cover van Robert L. Mays Rudolph the Red-Nosed Reindeer is rond kerst nog steeds populair.

Geïnspireerd op Hans Christian Andersen

Geïnspireerd door ‘Het lelijke eendje’ van H.C. Andersen bedacht hij Rudolph, die vanwege zijn rode neus niet geaccepteerd wordt door de andere rendieren.

Dit verhaal, verteld in kleine gedichtjes geïllustreerd met tekeningen die ingekleurd moesten worden, werd een groot succes.

Montgomery Ward raakte alle 2,4 miljoen exemplaren kwijt, en ondanks het gebrek aan papier in de oorlogsjaren waren er in 1946 meer dan 6 miljoen exemplaren verspreid.

Robert L. May had de rechten van Rudolph gehouden, dus toen het verhaal na de oorlog werd uitgegeven, werd hij een rijk man.