Shutterstock
jul julemand

Waar komt de Kerstman vandaan?

Vaak wordt gedacht dat de kerstman uit Groenland komt. Maar om de oorspronkelijke kerstman te vinden, moet je verder naar het zuiden.

In films verblijft de kerstman vaak in Groenland, op de Noordpool of in het noorden van Finland als hij niet over de wereld vliegt om kerstcadeautjes te bezorgen.

Maar voor de historische oorsprong van de Kerstman moeten we veel verder naar het zuiden.

De gulle Sint-Nicolaas

De inspiratie voor de Kerstman is onze eigen Sint-Nicolaas, beter bekend als Sinterklaas, die in de 4e eeuw in de stad Myra in het huidige Turkije leefde.

Schilderij van Sint-Nicolaas

De bisschop Sint-Nicolaas vormde waarschijnlijk de inspiratie voor de kerstman. Daarom zou je kunnen zeggen dat de kerstman uit Turkije komt, want daar woonde Sint-Nicolaas.

© Gheorghe Tattarescu/Muzeul Municipiului Bucureşti

Nicolaas schreef kerkgeschiedenis met zijn gulheid en door zijn geschenken anoniem te geven.

Zo legde hij 's nachts munten in de schoenen van de armen, wat tot de traditie leidde om met Sinterklaas (of, in sommige landen, met kerst) je schoen te zetten.

Kerstman komt naar Amerika

Sint-Nicolaas werd een belangrijke naam binnen de katholieke kerk, maar omdat hij ook beschermheilige van de zeelieden was, overleefde het respect voor hem ook in het protestantse gedeelte van Nederland.

Nederlandse emigranten namen in de 19e eeuw de Sinterklaastraditie mee naar de VS, waar hij tot Santa Claus verwerd zoals we die vandaag de dag kennen.

Sint-Nicolaas was mager

Later openden archeologen het graf van Sint-Nicolaas in de Italiaanse stad Bari, en de inspiratie voor de mollige Kerstman bleek een klein, mager mannetje van ongeveer anderhalve meter geweest te zijn.

Ondanks de gebrekkige gelijkenis met de gezette Kerstman leeft hij nog steeds voort in de katholieke wereld, waar zijn sterfdag op 6 december herdacht wordt met allerlei festiviteiten, en in Nederland en België als Sinterklaas.

Hoe heet de kerstman?

De verschillende landen zijn het er niet over eens waar de kerstman vandaan komt en waar hij naartoe gaat als hij klaar is met pakjes rondbrengen.

En ook zijn naam is in elk land weer anders. Zo heet hij:

  • Santa Claus in de VS
  • Father Christmas in Engeland
  • Weihnachtsmann in Duitsland
  • Kerstman in Nederland
  • Julenissen in Noorwegen
  • Jultomten in Zweden
  • Joulupukki in Finland
  • Babbo Natale in Italië