Illustratie uit 1880.

Waar komt de Kerstman vandaan?

Komt hij uit Finland? Om de oorspronkelijke Kerstman te vinden moet je naar het zuiden.

6 december 2011 door Hans Henrik Fafner

Volgens de moderne folklore woont de Kerstman in Finland, Groenland of ergens op de Noordpool. Maar voor de historische oorsprong van de Kerstman moeten we veel verder naar het zuiden. De inspiratie voor de Kerstman is onze eigen Sint-Nicolaas, beter bekend als Sinterklaas, die in de 4e eeuw in de stad Myra in het huidige Turkije leefde.

De gulle Sint-Nicolaas

Nicolaas schreef kerkgeschiedenis met zijn gulheid en door zijn geschenken anoniem te geven. Zo legde hij 's nachts munten in de schoenen van de armen, wat tot de traditie leidde om met Sinterklaas (of, in sommige landen, met kerst) je schoen te zetten.

Kerstman komt naar Amerika

Sint-Nicolaas werd een belangrijke naam binnen de katholieke kerk, maar omdat hij ook beschermheilige van de zeelieden was, overleefde het respect voor hem ook in het protestantse gedeelte van Nederland.

Nederlandse emigranten namen in de 19e eeuw de Sinterklaastraditie mee naar de VS, waar hij tot Santa Claus verwerd zoals we die vandaag de dag kennen.

Sint-Nicolaas was mager

Later openden archeologen het graf van Sint-Nicolaas in de Italiaanse stad Bari, en de inspiratie voor de mollige Kerstman bleek een klein, mager mannetje van ongeveer anderhalve meter geweest te zijn.

Ondanks de gebrekkige gelijkenis met de gezette Kerstman leeft hij nog steeds voort in de katholieke wereld, waar zijn sterfdag op 6 december herdacht wordt met allerlei festiviteiten, en in Nederland en België als Sinterklaas.

Bekijk ook ...