Redde koningin Victoria kerst?

Kerst moest in de drukke industriële samenleving een lichtpuntje zijn, vond koningin Victoria, die alles op alles zette om het familiefeest te redden.

De industriële revolutie bracht enorme veranderingen teweeg in Europa aan het einde van de 18e eeuw.

Vanuit Engeland verspreidden nieuwe productievormen zich over het continent, en werk, geld en economie werden steeds belangrijker.

Er was geen plaats meer voor feestdagen en tradities, en in Engeland dreigde de kerst eraan te moeten geloven.

Huwelijk met Duitser redde kerst

Dit veranderde toen de jonge koningin Victoria in 1840 met prins Albert trouwde. Hij kwam uit het midden van Duitsland, waar kersttradities belangrijk waren.

Prins Albert nam ze mee naar het Engelse hof, en al in 1841 was de eerste kerstboom te zien op Windsor Castle. De prins voerde ook het geven van kerstcadeautjes in bij de koninklijke familie.

© British Library Board/The Illustrated London News

Koningin Victoria zette de trend

Dit kwam de koningin goed uit, want de gezinsidylle van het kerstfeest paste goed bij haar normen en waarden, en het was een mooi alternatief voor de drinkgelagen waaruit het kerstfeest in de bovenklasse vooral bestond. En de koningin vond het nuttig voor de arbeiders om met hun gezin kerst te vieren.

Ze nodigde daarom het tijdschrift The Illustrated London News bij haar thuis uit om de kerstversieringen te bewonderen.

Omdat het koninklijk paar erg populair was bij de bevolking, duurde het niet lang of de hele Engelse bevolking had de koninklijke kerstgebruiken overgenomen.

Met de nieuwe massaproductie was het bovendien mogelijk om kerstcadeautjes te maken die zelfs de arbeidersklasse zich kon veroorloven.