Nieuw bewijs: Sinterklaas heeft bestaan

Onderzoekers van de Universiteit van Oxford zijn vrijwel zeker van hun zaak: ze hebben resten van het bekken van Sinterklaas gevonden.

Het bot, dat volgens onderzoekers van Sint Nicolaas was, is een fragment van het bekken.

© T. Higham & G. Kazan

Het is een traditie die bij Sinterklaas hoort als pepernoten en de stoomboot. Elk jaar als 5 december nadert, rijst bij veel kinderen de vraag:

Bestaat Sinterklaas echt?

Maar dit jaar wordt de discussie misschien eens en voor altijd afgesloten. Want een groep onderzoekers van de Universiteit van Oxford denkt het antwoord te hebben gevonden in een botrest van een bekken – en dat antwoord is ja.

Voor het eerst onderzocht

Het verhaal van Sinterklaas is gebaseerd op de heilige Sint Nicolaas, die opgroeide in de Turkse plaats Myra. Dankzij getuigenissen over wonderen en goede daden werd hij na zijn dood heilig verklaard, en dat was de eerste stap naar zijn transformatie van bisschop tot goedheiligman.

Kerken over de hele wereld beweerden al lange tijd in het bezit te zijn van de stoffelijke resten van Sint Nicolaas. En nu is één daarvan, een fragment van een bekken, met behulp van koolstofdatering voor het eerst onderzocht.

Het blijkt dat het bot uit dezelfde tijd stamt als Sint Nicolaas, die in 343 n.Chr. stierf.

Mogelijk resten van Sinterklaas

Volgens onderzoeksleider Tom Higham is dat niet het enige interessante aan het resultaat:

In de kerk Basilica di San Nicola in Zuid-Italië, waar het grootste deel van de botten van Sint Nicolaas zich bevindt, ontbreken namelijk de resten van een bekken.

‘Het zou dus kunnen dat we te maken hebben met overblijfselen van Sint Nicolaas,’ aldus Tom Higham.