Mussolini: Kerst is een kapitalistisch feest

De Italiaanse dictator had een broertje dood aan kerst en alles eromheen.

Hoewel Mussolini een hekel had aan kerst, maakte hij van de gelegenheid gebruik om zichzelf nog meer macht cadeau te doen.

Mussolini schafte kerst af

'Mussolini heeft het kerstfeest weer aangevallen.'

Dat schreef Galeazzo Ciano, de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken en de schoonzoon van Mussolini, in 1941 in zijn dagboek.

Mussolini moest namelijk niets hebben van kerst. Hij verafschuwde het kapitalisme, en hij zag kerst als een door en door kapitalistisch feest, dat alleen over commercie en consumptie ging.

Mussolini zag echter wel in dat hij zijn katholieke landgenoten niet zomaar kon verbieden om kerst te vieren. Wat hij wel kon doen, was de kranten verbieden om ook maar één woord aan het kerstfeest of aan de geboorte van Jezus te wijden.

Daarnaast probeerde hij zo veel mogelijk Italiaanse kopstukken uit de kerk te houden door op kerstavond allerlei bijeenkomsten te plannen.

'Kerst is niets anders dan een dag in december. En ik wil niets te maken hebben met deze religieuze feestdag,' aldus de dictator.

Nazi’s stellen Mussolini teleur

Mussolini had niet alleen een hekel aan kerst vanwege het commerciële karakter ervan: hij had een broertje dood aan religie in het algemeen en hoopte dat de Duitse nazi's hem wilden steunen in zijn kruistocht tegen het kerstfeest:

'Het verbaast hem,' schreef zijn schoonzoon Ciano, 'dat de Duitsers dit feest niet allang verboden hebben. Het gaat immers maar om één ding: de geboorte van een jood die de wereld opzadelde met zijn ontaarde en destructieve ideeën en die op slinkse wijze de Italianen uit elkaar dreef met behulp van de pausen.'

Mussolini kreeg nieuwe titel voor kerst

Al koesterde hij weinig warme gevoelens voor het kapitalistische feest, Mussolini gunde zichzelf best een extraatje met kerst.

Op kerstavond 1925 kondigde hij namelijk de zogeheten Kerstwet af, die hem promoveerde van 'voorzitter van de ministerraad' tot 'regeringsleider'.

Dankzij deze nieuwe titel was de koning voortaan de enige die Mussolini kon afzetten en hoefde hij geen verantwoording meer af te leggen in het parlement.

Mussolini had zichzelf het dictatorschap cadeau gedaan voor kerst.