Traditie komt uit Duitsland
Hoewel Luther niet de bedenker van de kerstboom is en geschiedkundigen er niet achter kunnen komen wie dat dan wel is, staat vast dat de traditie begin 16e eeuw in het westen van Duitsland begon.
Een van de oudste bronnen die een soort kerstboom vermeldt, komt uit het Duitse Freiburg en is in 1419 geschreven. Een groep bakkersknechten zou een boom vol appels, koekjes en glitter gezien hebben in een herberg.
Een latere bron maakt gewag van een versierde boom in de kathedraal van Straats-burg in 1539, terwijl een kroniek uit 1570 beschrijft hoe Bremer ambachtslieden een boom optuigden met appels, noten, dadels en bloemetjes van papier.
Er zijn weinig concrete beschrijvingen van vroege kerstbomen voorhanden, maar uit juridische documenten blijkt dat de traditie in de loop van de 16e eeuw in Duitsland vaste voet aan de grond kreeg.
In ieder geval zag het stadsbestuur van Freiburg zich rond kerst 1554 genoodzaakt het omhakken van naaldbomen te verbieden.
En in de Elzas werd in 1561 bepaald dat burgers er één per huishouden mochten vellen.
Van oudsher worden bomen door een groot aantal volkeren in verband gebracht met wedergeboorte en eeuwig leven. Zo stonden naaldbomen centraal bij de viering van de winterzonnewende door de oude Germanen, eind december.
Ze versierden hun huizen met groene takken om aan te geven dat het licht en het leven terug zouden keren na de lange winter. Maar of er een verband bestaat tussen prechristelijke tradities en de moderne kerstboom, is onzeker.
Kerk omarmt kerstboom aarzelend
De mogelijk heidense oorsprong van de traditie was de kerk echter een doorn in het oog, en in de 17e eeuw kwamen de geestelijken ertegen in het geweer. Zo klaagde de theoloog Johann Conrad Dannhauer in 1647 dat de kerstboom meer aandacht kreeg dan Gods woord.
Maar helaas voor de kerk was de kerstboom niet meer weg te denken, en vooral de Duitse adel omarmde de traditie.
De kerstboom kwam in de plaats van de katholieke kerstkribbe, die in de 13e eeuw was doorgebroken maar in de 16e door de protestanten werd afgewezen.
Zijn uiteindelijke doorbraak beleefde de kerstboom in de 18e eeuw, toen de populaire schrijver Johann Wolfgang Goethe hem een rol gaf in zijn werken. In de 19e eeuw verschenen er zelfs kerstbomen in Duitse kerken.