Is kerst ooit verboden?

De kersttijd is geliefd en gehaat, maar is het feest ooit verboden geweest?

Oliver Cromwell leidde het Engelse Gemenebest van 1653 tot zijn dood in 1658. In die periode had het kerstfeest het niet gemakkelijk.

De republikeinen waren niet zo blij met de kerstviering van de Engelsen, die in hun ogen was verworden tot een betekenisloze vreetpartij van kalkoen, taart en pudding, weggespoeld met grote hoeveelheden kerstbier.

Cromwells aanhangers zagen de viering als een overblijfsel van de katholieke kerk, en probeerden er een meer puriteins feest van te maken. De twaalf dagen durende feesten met vuurwerk en seksuele losbandigheid werden afgeschaft. 25 december werd een gewone werkdag, en kerst moest het liefst in stilte en met vasten gevierd worden. Een hele serie wetten werd ingevoerd, waardoor zelfs de geur van bepaald kersteten uit een open keukenraam strafbaar werd.

Kerst duikt onder

Maar er zijn veel aanwijzingen dat de Engelsen dit verbod massaal negeerden. Er werden anonieme pamfletten verspreid die de viering van het religieuze en seculiere kerstfeest aanmoedigden, en er werden ook geheime kerstdiensten bij mensen thuis gehouden.

Er wordt zelfs aan getwijfeld of Cromwell zelf wel meedeed aan de puriteinse beperkingen van kerst. Hij hield veel van muziek en dans, en bij de bruiloft van zijn dochter stond hij een echt feest toe.

Daarom denkt men dat Cromwell zelf de kerst eigenlijk helemaal niet wilde afschaffen.

Oliver Cromwell met zijn secretaris John Milton bij een ontmoeting met Zwitserse protestanten.