Shutterstock
De Coca-Cola-versie van de Kerstman, Santa Claus.

Heeft de Kerstman altijd een rood pak gehad?

Hij is dik, aardig en rood. Maar heeft er Kerstman er altijd zo uitgezien?

Een kleine, elfachtige kerstman

De Kerstman zag er niet altijd uit zoals vandaag de dag. Nog maar honderd jaar geleden had hij vaak een donkere mantel, en tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog van 1861 tot 1865 toonde het blad Harper's Weekly hem als een klein, elfachtig mannetje.

Kerstman was blauw

Het Kerstmannetje stond overigens volledig achter de noordelijke staten in hun oorlog tegen de zuidelijke staten, en in overeenstemming met de tijdgeest droeg hij een blauwe jas met witte sterren en een rood-wit gestreepte broek.

Al lange tijd staat de kleur blauw voor hoop binnen de kerk. Daarom was de Kerstman door de jaren heen vaak donkerblauw, overigens ook de kleur van het Russische Grootvadertje Vorst.

Coca Cola's kerstman

Het rode pak dook pas in het begin van de 20e eeuw op. Santa Claus werd afgebeeld in het rood met een witte bontrand, en deze kleurencombinatie droeg zeker bij aan Coca-Cola's gebruik van de Kerstman voor zijn reclamecampagne van 1931.

De campagne moest het idee van de meeste Amerikanen wegnemen dat Coca-Cola alleen geschikt was om op warme zomerdagen te drinken. De tekenaar Haddon Sundblom werd aangesteld om de Coca-Cola-Santa Claus uit te beelden, en hij deed dit zo goed dat hij van Coca-Cola niet alleen een drankje voor het hele jaar maakte, maar ook het beeld van de moderne Kerstman bepaalde.