Had Dagobert echt een hekel aan kerst?

Oom Dagobert werd rond kerst bedacht door de tekenaar Carl Barks. Maar had hij al vanaf het begin een hekel aan kerst?

Toen de Disneytekenaar Carl Barks een kerstverhaal wilde maken, haalde hij inspiratie uit de literatuur. De hoofdpersoon moest een oude vrek zijn met een grondige hekel aan kerst.

Zo iemand vond hij in het klassieke verhaal van Charles Dickens, A Christmas Carol, uit 1842, waar de oude Ebenezer Scrooge de kerst met zijn ‘Bah, humbug!’ afdoet. Daarom werd de hoofdpersoon van de film Christmas on Bear Mountain uit 1947 een zure, oude eend met de naam Scrooge McDuck.

‘Een vreselijke tijd, wanneer iedereen lief is voor elkaar’

Dagobert Duck, zoals hij in het Nederlands heet, woonde alleen in een chalet op Bear Mountain, en met zijn Schotse wortels was hij een vrek die de gezelligheid van het kerstfeest haatte. ‘Deze vreselijke tijd, wanneer iedereen lief is voor elkaar!’ noemde hij het.

Carl Barks wilde hem gebruiken als commentaar op de tomeloze consumptie in de VS van na de oorlog, en het was de bedoeling om Scrooge McDuck maar eenmalig op te laten treden als vijand van het kerstfeest.

Een personage met veel mogelijkheden

Maar het Amerikaanse publiek smulde van hem, en Carl Barks zag in dat het personage veel mogelijkheden had.

Hij maakte hem daarom veel jonger en vitaler, en zo lag het kerstfeest ten grondslag aan een van de populairste Disneyfiguren, die nu alles om zich heen haatte: Bah, humbug!

Video