Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Een nieuwe vondst duidt erop dat Sinterklaas mogelijk begraven ligt in Turkije.

Kerst

Graf van Sinterklaas mogelijk gevonden in Turkije

In het zuidwesten van Turkije hebben archeologen een ondergrondse tempel gevonden die het stoffelijk overschot zou kunnen bevatten van de katholieke heilige Sint-Nicolaas, op wie Sinterklaas is gebaseerd. Mogelijk moet het verhaal over de kindervriend worden herschreven.

Met behulp van een CT-scanner en een bodemradar hebben Turkse archeologen onder de Sint-Nicolaaskerk in de Zuid-Turkse plaats Demre een ondergrondse tempel met graven gevonden.

Ze beweren dat de tempel mogelijk het stoffelijk overschot bevat van de christelijke bisschop en heilige Sint-Nicolaas, die rond de 4e eeuw n.Chr. leefde. Dat schrijft de Turkse krant Hürriet Daily News.

‘We gaan de plek onderzoeken, en misschien vinden we het lichaam van Sint-Nicolaas,’ zegt opgravingsleider Cemil Karabayram tegen de krant.

Onder de Sint-Nicolaaskerk (foto) in de Turkse plaats Demre is een intacte ondergrondse tempel gevonden.

© Shutterstock

Bisschop redt jonge vrouwen in nood

De historische persoon Nicolaas was een bisschop in het Romeinse Rijk in de tijd van het vroege christendom. Na zijn dood in 343 n.Chr. kwamen er allerlei verhalen en legenden in omloop over onder andere zijn hulp aan de armen, en werd hij de beschermheilige van kinderen.

Een van de beroemdste legenden over hem is dat hij drie jonge vrouwen redde van de prostitutie. Hun vader had geen geld voor de bruidsschat die voor vrouwen in die tijd een voorwaarde was om te kunnen trouwen. Zonder bruidsschat waren de zussen gedoemd tot een leven als prostituee.

Maar toen de nood het hoogst was, kwam de bisschop het gezin te hulp. Hij gaf de vrouwen alle drie anoniem een zak goud en redde hen zo van een ellendig bestaan.

Sint-Nicolaas wordt Sinterklaas

De verhalen over de vrijgevigheid van bisschop Nicolaas werden in heel Europa bekend en droegen er onder andere toe bij dat de katholieke kerk hem heilig verklaarde.

In Nederland ontwikkelde hij zich in de loop der tijd tot Sinterklaas, de goedheiligman die pakjes uitdeelt. En toen Nederlandse migranten zich in de 17e en 18e eeuw in Amerika vestigden, namen ze Sinterklaas mee.

Hier versmolt hij met zijn Engelse tegenhanger – Father Christmas – waaruit in de eeuwen daarop de kerstman ontstond.

Lichaam van Sint-Nicolaas gestolen

Als het idee van de Turkse archeologen dat Sint-Nicolaas begraven ligt in Turkije klopt, moet het bekende verhaal over de populaire heilige voor een groot deel worden herschreven.

Sint-Nicolaas is nog altijd een van de beroemdste heiligen van het christendom.

© Shutterstock

Er werd namelijk lange tijd aangenomen dat de bisschop begraven ligt onder een kerk in de plaats Bari in Zuid-Italië.

In 1087 zouden Italiaanse kooplieden de stoffelijke resten uit het toenmalige graf in het huidige Turkije hebben gestolen en ze hebben meegenomen naar Bari. Maar na de vondst van de ondergrondse tempel in Demre zetten de Turkse archeologen vraagtekens bij dit verhaal.

Zij achten het namelijk waarschijnlijk dat de kooplieden zo’n 1000 jaar geleden het lichaam van een willekeurige priester hebben meegenomen.

Onderzoek moet uitsluitsel geven over de vraag of Sint-Nicolaas al dan niet ligt begraven in de tempel.

Lees ook:

Kerst

Nieuw bewijs: Sinterklaas heeft bestaan

2 minuten
jul julemand
Kerst

Waar komt de Kerstman vandaan?

2 minuten
Kerst

Hitler wilde kerst ontdoen van Jezus

4 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg