Zombie-angst in de middeleeuwen: lijken werden verminkt voor ze het graf in gingen

Botten die afkomstig zijn uit de middeleeuwen bewijzen dat de Engelsen de lichamen van overleden mensen zwaar verminkten om te voorkomen dat ze weer zouden kunnen lopen.

© British Library

Bij de opgraving van het middeleeuwse stadje Wharram Percy hebben archeologen mensenbotten met bijzondere verwondingen gevonden.

Luchtfoto van het gebied waar Wharram Percy lag.

© Historic England

Daarom hebben ze de botten nader onderzocht.

En volgens wetenschappers van The Historic England en de University of Southampton bewijzen deze verwondingen dat onze middeleeuwse voorvaderen doodsbang waren voor 'levende doden'.

Verbrand en gemarteld na de dood

De bewoners van het middeleeuwse stadje Wharram Percy hadden een uitgebreid arsenaal aan martelmethoden. Hiermee wilden ze voorkomen dat de lichamen van overleden dorpsgenoten zouden opstaan uit de dood.

De skeletten zijn onthoofd, toegetakeld met messen en verbrand, vlak nadat de persoon overleden was.

Een rib met messneden

© Historic England

Historische bronnen vermelden al dat mensen in de middeleeuwen dachten dat slechte en wraaklustige personen uit de dood konden opstaan om de levenden aan te vallen of vermoorden.

Maar de onderzochte botten, afkomstig uit de 11e tot de 13e eeuw, zijn het eerste klinkklare bewijs dat mensen in de middeleeuwen geloofden in zombies.

Met opzet verminkt

In totaal hebben de wetenschappers 137 mensenbotten van minimaal 10 personen onderzocht, waaronder drie volwassen vrouwen, twee volwassen mannen, een tiener van ongeveer 15 jaar oud en twee kinderen tussen de 2 en 4 jaar.

Dr. Simon Mays, een bioloog die gespecialiseerd is in mensenskeletten en werkzaam is bij The Historic England, vertelt in The Independent dat het erop lijkt dat de botten opzettelijk zijn verminkt.