Shutterstock

Zo werden tarotkaarten occult

Nu wordt de toekomst ermee voorspeld, maar oorspronkelijk dienden ze als speelkaarten.

Tarotkaarten worden nu geassocieerd met helderzienden en glazen bollen, maar oorspronkelijk werden ze gebruikt voor tarocchi – een kaartspel à la bridge.

Een spel bestond uit 78 kaarten, waarvan 22 troeven met namen als De Dood, De Magiër, De Geliefden en De Gehangene. Waarschijnlijk zijn deze namen geïnspireerd op figuren in de gekostumeerde parades die in de renaissance extreem populair waren in Italiaanse steden, waar de tarotkaarten in de 15e eeuw werden uitgevonden.

Ze waren vooral in trek bij rijke families, die dure, handgemaakte spellen lieten maken.

De troefkaarten in tarot hadden prikkelende namen, zoals De Zon.

© Shutterstock

De oudst bewaarde tarotkaarten komen uit circa 1430 en waren van het geslacht Visconti, dat regeerde over Milaan.

Zo’n drie eeuwen later kregen occultisten belangstelling voor de tarotkaarten. Een van hen was de voormalige Franse priester Antoine Court. In 1781 gaf hij een boek uit, waarin hij beweerde dat tarotkaarten uit het oude Egypte kwamen en de geheimen van de Egyptische priesters bevatten.

VIDEO – De occulte kant van tarotkaarten:

Video

Daarom kon je ze gebruiken om de toekomst te voorspellen en een hoger inzicht te bereiken.

Een paar jaar later voegde de Fransman Jean-Baptiste Alliette elementen toe uit de astrologie en de oud-Griekse filosofie. In 1790 beschreef Alliette in een boek de betekenis van elke tarotkaart – wat de weg baande voor de helderzienden van de toekomst.