Wie richtte het eerste circus op?

Als paardrijleraar en voormalig cavalerist had de Engelsman Philip Astley het niet breed. Hij begon halsbrekende toeren te paard uit te halen om wat bij te verdienen. In 1768 richtte hij het eerste circus ter wereld op.

In het circus van Philip Astley traden paarden, clowns en acrobaten op.

Cavalerist richtte eerste circus op

Op 6 april 1768 stond er in een Londense krant een onopvallende advertentie met de kop "activiteiten te paard". De niet bijzonder wervende tekst kwam van Philip Astley – voormalig cavalerist in het Britse leger.

Oorspronkelijk had hij paardrijles gegeven op een plein ten zuiden van de Theems in Londen. Maar toen hij in 1768 besloot als bijverdienste halsbrekende toeren uit te gaan halen op de rug van zijn paarden, was het eerste circus ter wereld een feit. Twee jaar later breidde Astley de voorstelling uit met acrobaten en clowns.

De naam 'circus' kwam in 1782

Philip Astley gebruikte zelf niet de naam circus voor zijn dagelijkse voorstellingen. Dat begrip is een vinding van zijn concurrent Charles Hughes, die in 1782 het Royal Circus in Londen opende. In de 19e eeuw raakte de term ‘circus’ ingeburgerd als benaming voor deze wervelende shows.