Shutterstock

Wie bedacht de smiley?

De gele glimlach wordt al lang gebruikt in geschreven taal en bestaat tegenwoordig in veel variaties, maar wie gebruikte als eerste de smiley?

De eerste computersmiley werd op 19 september 1982 om 11.44 uur verstuurd op de Carnegie Mellon-universiteit in Pennsylvania, VS.

Professor Scott E. Fahlman stelde daarbij voor dat de tekens :-) betekenen dat een tekstboodschap grappig bedoeld is. Tegenwoordig bestaan er talloze varianten en kan de smiley onder meer boos zijn, huilen of zijn tong uitsteken.

De eerste smiley in de literatuur wordt toegeschreven aan de Deense dichter en auteur Johannes Vilhelm Jensen.

Brief van Johannes Vilhelm Jensen aan Ernst Bojesen

De Deense schrijver Johannes Vilhelm Jensen schreef in december 1900 een brief aan de uitgever Ernst Bojesen. De vrij saaie brief gaat over het weer en over reizen, en is opgeleukt met tekeningetjes en smileys.

© Det Kgl. Bibliotek, NKS 2436 folio: Scrapbøger omhandlende Ernst Bojesen, brev fra Johannes V. Jensen 22.12.1900

Johannes Vilhelm Jensen stond erom bekend dat hij met geschreven taal experimenteerde, en in een brief aan de uitgever Ernst Bojesen tekende hij in 1900 een blij en een boos gezichtje dat doet denken aan de moderne smiley.

Leer hier meer over de eerste digitale smiley:

Video

In de filmindustrie werd de smiley voor het eerst gebruikt door de Zweedse regisseur Ingmar Bergman, in de film ‘Hamnstad’ uit 1948. In een scène tekent de vrouwelijke hoofdpersoon een verdrietige smiley op een beslagen spiegel.

Een paar jaar later werd de smiley pas echt populair. In 1953 stonden er smileys op de filmposter voor de Amerikaanse komedie ‘Lili’ en in 1958 deelden radio-dj’s in New York als prijs duizenden smileytruien uit aan luisteraars.

De smiley werd in 1970 echt big business en sindsdien duiken de blije gezichtjes op truien, koffiemokken, stickers en wat al niet op.

Historia gaat het donker tegemoet met een glimlach! 😁

De donkere dagen zijn aangebroken, maar wij bestrijden regenbuien en kille avonden met een serie artikelen over humor en vermaak door de jaren heen.

▶︎ Hier vind je meer oude grappen