CBS Television
MASH

Wat maakte de televisieserie M*A*S*H zo populair?

In 1972 keken de Amerikanen voor het eerst naar M*A*S*H – een tv-serie zoals die nooit eerder was vertoond. Al snel werd de serie een uitlaatklep voor de onvrede over de Vietnamoorlog.

Op 17 september 1972 konden de Amerikanen thuis op de buis de eerste aflevering van de televisieserie M*A*S*H zien.

De bijzondere mix van comedy en drama – in de context van de gruwelen van de oorlog – sloeg aan. In de jaren daarna leefden steeds meer Amerikanen mee met het team van legerartsen en hun ondersteunend personeel die de Koreaanse Oorlog probeerden te overleven.

Gaandeweg werd M*A*S*H zo populair dat de laatste aflevering in 1983 door 125 miljoen kijkers werd bekeken. Daarmee was het tot 2010 de best bekeken tv-uitzending van de VS – en het is nog steeds de best bekeken aflevering van een televisieserie ooit.

MASH

M*A*S*H won al snel de harten van de Amerikanen en werd een van de populairste tv-series ooit.

© CBS Television

Serie gaf inzicht in oorlog

Het succes van de serie was vooral te danken aan de diepgang en behandelde zware onderwerpen, zoals PTSS, met een bitterzoete mix van ernst en zwarte humor. De kern van de serie was een realistische weergave van een zinloze oorlog, waarin de uiteenlopende personages zo goed mogelijk hun weg probeerden te vinden, allemaal op hun eigen manier.

Een andere succesfactor was dat de serie werd gepubliceerd in 1972, toen de VS midden in de Vietnamoorlog zaten. De steun voor de oorlog nam af bij de Amerikanen, die in M*A*S*H zagen wat oorlog doet met militairen op het slagveld.

Zo werd M*A*S*H een middel om de aard van oorlogen te begrijpen, trauma’s te verwerken en sociale onvrede te ventileren, ook al speelde de serie zich af in de Koreaanse Oorlog, zo’n 20 jaar eerder.

In de loop der jaren won M*A*S*H allerlei prijzen, waaronder 14 Emmy Awards en acht Golden Globes. Toen de serie in 1975 een Peabody Award ontving, werd ze beschreven als ‘een voorbeeld van televisie met een hoger doel’.

VIDEO: Bekijk een paar klassieke scènes uit M*A*S*H

Video