Shutterstock
Memphis Depay

Waarom dragen Nederlandse sportteams oranje?

De kleur oranje staat symbool voor Nederland. Dat hebben we te danken aan Willem van Oranje, die in de 16e eeuw de wapens opnam tegen Spanje.

De kleur oranje heeft een speciale plaats in Nederland, dat zien we bijvoorbeeld als het Nederlands elftal zijn tenue weer uit de kast haalt. De band tussen ons land en de kleur oranje gaat terug tot de 16e eeuw, toen Willem van Oranje in de Tachtigjarige Oorlog tegen de Spanjaarden vocht.

Willem ontleende zijn naam aan het prinsdom Orange in het huidige Frankrijk. In 1559 werd hij door de Spaanse koning Filips II benoemd tot stadhouder van Holland, Zeeland en Utrecht. De protestantse prins kon zich echter niet vinden in het katholieke gezag en kwam in opstand tegen de Habsburgse heersers.

Memphis Depay

De meeste Nederlandse landenteams, waaronder het nationaal elftal, dragen oranje.

© Shutterstock

Oranje is de kleur van ons koningshuis

Onder leiding van Willem behaalden de opstandelingen een aantal grote overwinningen in wat de Tachtigjarige Oorlog zou worden. In 1584 werd hij in Delft vermoord door de katholiek Balthasar Gerards.

Willem van Oranje wordt door velen beschouwd als de vader des vaderlands en is de stamvader van het Nederlandse koningshuis, dat nog steeds de achternaam Van Oranje voert. Zo raakte de kleur onlosmakelijk verbonden met ons land.

Er bestaat ook een variant van de Nederlandse vlag met oranje in plaats van rood, de zogenoemde prinsenvlag (‘oranje-blanje-bleu’). Omdat de NSB die in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog vaak voerde en voorstelde er de nationale vlag van te maken, wordt hij nu vooral met extreemrechts in verband gebracht en is het gebruik ervan omstreden.