Vrijspraak voor ter dood veroordeelde heks – na 329 jaar

De 22-jarige Elizabeth Johnson werd ondanks haar ontwikkelingsstoornis ter dood veroordeeld voor hekserij. Nu heeft een groep leerlingen ervoor gezorgd dat ze na 329 jaar toch is vrijgesproken.

Elizabeth Johnson was pas 22 jaar oud toen ze in 1693 ter dood werd veroordeeld voor hekserij in Salem, in wat nu Massachusetts in de VS is.

Volgens haar grootvader had ze aanzienlijke ontwikkelingsstoornissen, maar daar werd door de rechter geen rekening mee gehouden.

Het lukte Elizabeth Johnson naderhand om haar veroordeling ongedaan te laten maken, maar ze werd nooit vrijgesproken – tot voor kort.

Een groep leerlingen uit de tweede klas in Massachusetts heeft samen met hun leraar drie jaar lang geprobeerd lokale politici over te halen het vonnis te veranderen – in het kader van het vak maatschappijleer.

En onlangs lukte dat. De gouverneur, Charlie Baker, ondertekende een document waarmee de onschuld van Elizabeth Johnson officieel werd.

De heksenvervolgingen vormen een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Salem, maar nu is het ook een trekpleister voor toeristen in de stad – de ‘heksenhoofdstad’ van de VS.

© Shutterstock

19 heksen geëxecuteerd in Salem

In de VS zijn er weinig heksenprocessen zo uitvoerig beschreven als die in 1692 en 1693 in het stadje Salem in Massachusetts. 30 inwoners werden veroordeeld voor hekserij, en 19 van hen werden geëxecuteerd – voornamelijk vrouwen.

In de loop van de jaren werd op één iemand na iedereen vrijgesproken van alle opgelegde misdaden, Elizabeth Johnson was dus de laatste die volgens de rechtsstaat moest worden gezien als bondgenoot van Satan.

Vergeleken met Europa waren er echter niet bijzonder veel heksenveroordelingen aan de overkant van de oceaan.

In totaal waren er slechts 36 vervolgingen in heel Amerika, tegenover 12.500 in Europa.