Wandering Wounder
Sycamore Gap Tree, Muur van Hadrianus, Robin Hood

Verdachte aangehouden voor omzagen Robin Hood-boom

200 jaar stond de Sycamore Gap Tree te pronken bij de Muur van Hadrianus – een herkenningspunt voor de lokale bevolking en een plek die heel Engeland kende. Maar nu heeft iemand daar met een kettingzaag een eind aan gemaakt.

Fotograaf Ian Sproat dacht eerst dat het een slechte grap was. Maar al snel kon hij met eigen ogen zien dat het vreselijke nieuws waar was.

Die nacht – de nacht van 27 op 28 september 2023 – had iemand met een kettingzaag de grote plataan in Northumberland, Engeland die bekendstaat als de Sycamore Gap Tree, geveld.

Op de plek waar de majestueuze boom vanuit een dalletje zijn takken naar de hemel uitstrekte, was nu een gapende leegte.

‘Het was alsof mijn hart uit mijn borst werd gerukt,’ zegt Sproat, die vlakbij woont en de boom al vaak had vastgelegd.

Heel Engeland kende de boom

De fotograaf is lang niet de enige die rouwt. De grote plataan was niet alleen beroemd in Northumberland, maar in heel Engeland.

De symmetrische groei en de locatie bij de Muur van Hadrianus, een Romeinse verdedigingsmuur van rond het jaar 100, gaven de boom een tijdloze, verheven uitstraling. Het was dan ook een van de meest gefotografeerde plekken van Groot-Brittannië.

Generaties lang was de boom een plek van betekenis. Mensen kwamen hier om hun geliefde ten huwelijk te vragen of om de as van een overleden dierbare te verstrooien en afscheid te nemen.

Ook filmmakers hadden oog voor de Sycamore Gap Tree. In 1991 fungeerde de boom bijvoorbeeld als decor in de avonturenfilm Robin Hood: Prince of Thieves.

De film maakte de boom beroemd en bezorgde hem de bijnaam ‘Robin Hood-boom’.

Sycamore Gap Tree, Muur van Hadrianus, Robin Hood

De mooie boom stond in een laag dal vlakbij de Muur van Hadrianus.

© Clementp.fr

In 2016 werd de mooie boom zelfs uitgeroepen tot boom van het jaar in Groot-Brittannië.

Maar nu is er alleen nog een stronk over. De zaak wordt onderzocht en de politie verdenkt een 60-jarige man, die inmiddels is aangehouden.

De natuurbeschermingsorganisatie National Trust, die verantwoordelijk is voor het gebied, hoopt dat de boom behouden kan blijven.

‘Het is een plataan, dus de kans bestaat dat de stronk weer uitloopt. Maar het zal nooit meer hetzelfde worden,’ zegt Andrew Poad, algemeen directeur van de National Trust, in de krant The Guardian (https://www.theguardian.com/uk-news/2023/sep/28/boy-16-arrested-in-connection-with-felling-of-famous-sycamore-gap-tree-hadrians-wall-england {"target":"_blank"}).

VIDEO: Bekijk de Sycamore Gap Tree in Robin Hood: Prince of Thieves:

Video