Bettmann/Getty Images
Leukste-grap-aller-tijden

Vader van de stand-up was té grofgebekt

Een woord als ‘fuck’ hoorde het uitgaanspubliek nooit in de VS van de jaren 1960. De komiek Lenny Bruce liet de verboden woorden over zijn tong rollen, maar dat kwam hem duur te staan.

De Amerikaanse komiek Lenny Bruce zette de stand-upwereld op zijn kop toen hij begin jaren 1960 doorbrak in de nachtclubs. Niets was de New Yorker te gortig: hij schuwde onderwerpen als ras, politiek en religie niet. Maar zijn grofgebektheid bracht hem in de problemen met de lange arm der wet.

In 1961 werd Lenny Bruce gearresteerd omdat hij cocksucker (pikzuiger) had gezegd tijdens een optreden in de nachtclub Jazz Workshop in San Francisco. Het was de eerste keer ooit dat dat woord was uitgesproken op een Amerikaans podium.

In de jaren daarna werd Bruce in de gaten gehouden door agenten in burger als hij optrad. Zeven keer werd hij na afloop aangehouden: vijf keer wegens ‘obsceniteit’ en twee keer voor bezit van verboden middelen.

Bruce werd telkens vrijgesproken (de politie had de bewijzen voor drugsbezit gefabriceerd), maar op 21 december 1964 ging het mis.

Een rechter in de staat New York veroordeelde Lenny Bruce tot vier maanden cel, tussen de kleine criminelen en krankzinnigen.

‘Als ik word aangehouden in New York, de meest vrije stad ter wereld, is dat het eind van mijn carrière.’ Voorspelling van Lenny Bruce

De misdaad van de komiek was dat hij in een comedy club had gezegd dat de voormalige first lady Eleanor Roosevelt nice tits (lekkere tieten) had.

Overdosis werd rebel fataal

‘Als ik word aangehouden in New York, de meest vrije stad ter wereld, is dat het eind van mijn carrière,’ zei Bruce een paar jaar voor zijn arrestatie. En dat bleek te kloppen: zijn loopbaan was na het vonnis niet meer hetzelfde. Veel clubs durfden hun vingers niet meer te branden aan de controversiële komiek, en zijn heroïnegebruik nam toe.

In 1966 overleed Lenny Bruce aan een overdosis in zijn huis in Hollywood Hills op slechts 40-jarige leeftijd. Hij hield echter tot het laatst vol dat er niet iets mis was met hem, maar met de rest van de wereld:

‘Ik ben geen komiek. En ik ben niet krankzinnig. De wereld is ziek, en ik ben de dokter. Ik ben een chirurg met een scalpel en ik verwijder valse waarden.’

Historia gaat het donker tegemoet met een glimlach! 😁

De donkere dagen zijn aangebroken, maar wij bestrijden regenbuien en kille avonden met een serie artikelen over humor en vermaak door de jaren heen.

▶︎ Hier vind je meer oude grappen