Was Adolf een populaire naam?

Hoeveel Duitse kinderen kregen dezelfde voornaam als Adolf Hitler?

Adolph Hitler in uniform

De voornaam van naziheld Horst Wessel werd populair toen Hitler de naam Adolf verbood.

Toen Hitler in 1933 aan de macht kwam, werd de naam Adolf in Duitsland populairder dan ooit. In Duitse statistieken is te zien hoe de naam van de Führer tussen 1930 en 1939 opklom naar plaats 44 op de ranglijst van populaire babynamen. Hitler wilde zijn naam echter niet met zo veel Duitsers delen. Hij bepaalde dat namen als Adolf, Adolfine en Hitlerine waren voorbehouden aan nazi’s die zich echt bewezen hadden – zoals de latere minister van Buitenlandse Zaken Joachim von Ribbentrop, die in 1935 een zoon kreeg.

Veel Duitsers vernoemden daarop hun zoon naar de naziheld Horst Wessel – in de jaren 1930 stond deze naam op de derde plaats. Wessel was in 1930 door de communisten vermoord, waarna de nazitop hem tot een martelaar maakte. Zo werd Wessels lied Die Fahne Hoch bijvoorbeeld het partijlied van de NSDAP.

Horst en Adolf raakten uit de mode

Na 1941 raakten namen met een nazistische bijklank, zoals Adolf en Horst, uit de mode. Door de snelle overwinningen in het begin van de oorlog bloeiden ze nog even op, maar Hitlers veldtocht in de Sovjet-Unie bracht daar verandering in.

Zijn enorme nederlaag bij Stalingrad in 1943 zie je terug in de statistieken: de animo bij Duitse ouders om hun kind Adolf of Horst te noemen nam duidelijk af. Aan het einde van de oorlog werden de beide namen bijna niet meer gegeven.