Shutterstock

Steentijdouders waren veel ouder dan gedacht

40.000 jaar oude genmutaties verraden de leeftijd dat steentijdvrouwen hun eerste kind kregen.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat de Europeanen in de steentijd best op ons leken. Tot nu toe gingen onderzoekers ervan uit dat onze voorouders op jonge leeftijd kinderen kregen omdat ze meestal niet zo oud werden.

Dat blijkt nu echter een onjuiste aanname.

Onderzoekers van de universiteit van Aarhus in Denemarken en het Max Planck-instituut voor evolutionaire antropologie in Duitsland onderzochten de ca. 2 procent genen die we van de Neanderthalers hebben. En uit mutaties blijkt dat steentijdmensen pas rond hun 30e kinderen kregen.

In Nederland zijn vrouwen gemiddeld 30,1 jaar bij hun eerste kind, in België 29,2.

Op een duizenden jaren oude grotschildering lijkt een zwangere vrouw afgebeeld.

© Shutterstock

Mutaties verraden oude ouders

De onderzoekers konden berekenen hoe oud steentijdouders waren. Eerst keken ze hoeveel generaties er de afgelopen 40.000 jaar waren geboren.

In ons DNA komen verschillende mutaties voor, waarvan sommige meer voorkomen bij mensen met oude ouders. Door deze mutaties te bestuderen konden de wetenschappers vaststellen hoe oud steentijdmensen waren toen ze kinderen kregen.

‘De resultaten laten zien dat de bevolkingen die volgens ons laat kinderen kregen op basis van hun Neanderthaler-erfenis, ook mutaties hadden die op laat ouderschap duiden,’ aldus Moisès Coll Macià van de universiteit van Aarhus.

Nu willen de onderzoekers weten waarom ons voorouders zo lang wachtten met kinderen krijgen.