The Cotton Town digitisation project. De foto is oorspronkelijk zwart-wit

Wie was de eerste profvoetballer?

De Schot Fergus Suter werd de eerste profvoetballer toen hij een bestaan als steenhouwer inruilde voor een carrière op het veld.

Van steenhouwer tot voetbalprof

De Schotse voetballer Fergus Suter ging in 1878 voor de voetbalclub Darwen F.C. in het noorden van Engeland spelen. Betaald voetbal was in die tijd verboden, dus het wekte verbazing dat Suter plotseling stopte met zijn werk als steenhouwer.

Zelf beweerde hij dat de steen in Engeland te hard was om te bewerken, maar waarschijnlijk werd de Schot door zijn nieuwe club betaald en was hij daarmee de eerste professionele voetballer.

Na twee seizoenen deed Suter iets onvergeeflijks in de voetbalwereld: hij liep over naar Darwens aartsrivaal Blackburn Rovers.

Toen de twee clubs kort daarna – in november 1880 – tegen elkaar speelden, was de sfeer dan ook grimmig. Suter ging zelfs op de vuist met een speler van Darwen. De returnwedstrijd werd afgelast en de twee teams wilden niet meer tegen elkaar spelen – behalve bij bekertoernooien.

Fergus Suter wordt nu gezien als een van de spelers die Blackburn Rovers groot hebben gemaakt. Hij deed mee in vier FA Cup-finales, waarbij hij drie gouden medailles won. In 1888 hing hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen – het jaar dat betaald voetbal in Engeland werd ingevoerd.

Ben jij net zo gek van geschiedenis als van sport? Neem dan een abonnement op HISTORIA en laat het tijdschrift voortaan thuisbezorgen. Als je nu toeslaat, kun je kiezen uit allerlei aantrekkelijke aanbiedingen.

De eerste profvoetballers ooit werden zwart betaald

In het thuisland van het voetbal, Engeland, werd de sport tot halverwege de jaren 1880 officieel gespeeld door amateurs. Tot die tijd weigerde de voetbalbond (FA) in te gaan op de wens van de clubs om profvoetballers in te zetten.

Ondanks het officiële verbod kozen verschillende clubs ervoor de beste spelers met grote sommen geld onder de tafel te belonen. In ruil daarvoor tekenden ze een contract dat hen aan de club bond. Velen declareerden ook de kosten van hun vaak extravagante levensstijl. Het kwam vaak voor dat spelers de contanten in hun schoenen vonden voor de wedstrijden.

Na 1885 kon de FA niet langer vasthouden aan het ideaal van de amateursport. Het aantal officieel profvoetballers nam snel toe in Engeland en Wales, terwijl de Schotten nog amateurs hadden. Pas in 1893 gingen ook de meeste Schotse clubs over tot het betalen van de spelers.