Voetbalwereld kreeg bloed aan zijn handen door dramatische finale

De finale van de Champions League van 1985 – of eigenlijk de finale van de Europacup I, zoals het toernooi destijds heette – draaide uit op een nachtmerrie. In het Brusselse Heizelstadion gingen Britse hooligans door het lint, waardoor er paniek ontstond op de tribune. 39 Juventus-fans werden vertrapt of doodgedrukt.

Europacup Heizelstadion

Bij rellen tijdens de finale van de Europacup I in het Heizelstadion in 1985 renden Juventus-supporters in paniek naar de uitgang. Honderden van hen kwamen klem te zitten tegen een muur, en velen van hen stierven.

© Imago/Horst Müller

Het Heizelstadion in het Belgische Brussel was begin jaren 1980 in zo slechte staat dat het in feite ongeschikt was voor grote evenementen. Toch zou de finale van de Europacup in 1985 hier worden gehouden.

Juventus klaagde en wilde dat de finale werd verplaatst. Tegenstander FC Liverpool viel de Italiaanse landskampioen bij, maar de UEFA weigerde.

Wapens lagen voor het grijpen

De rellen ontstonden een uur voor het begin van de wedstrijd. Een geïmproviseerd hekwerk was het enige wat de twee groepen supporters van elkaar scheidde, en onruststokers begonnen te gooien met stukken steen van de afbrokkelende zitplaatsen.

Al snel bekogelden fans elkaar over en weer met stenen. Vlak voor het begin van de wedstrijd braken de eerste Liverpool-fans door het hek. Italiaanse vaders, kinderen en anderen die alleen maar waren gekomen om voetbal te kijken, sloegen in paniek op de vlucht.

Als ratten in de val

Maar een betonnen muur blokkeerde hun vluchtweg. En naarmate meer mensen probeerden te ontsnappen aan de agressieve Britse supporters met hun ijzeren staven, verloren steeds meer fans dicht bij de muur het bewustzijn door zuurstofgebrek. Toen de politie er uiteindelijk in slaagde de twee groepen uit elkaar te halen, lagen er bij de muur 39 dode Juventus-supporters.

Wedstrijd gaat toch door

Uit vrees voor nog meer rellen ging de wedstrijd toch door, en Juventus won. Met behulp van televisiebeelden werden 11 Britse voetbalhooligans veroordeeld voor doodslag, evenals drie Belgen die verantwoordelijk waren voor de veiligheid. Engelse clubs werden voor onbepaalde tijd uitgesloten van alle Europese competities – een maatregel die pas in 1990 werd opgeheven.