INAH
Maya balspel

Steentablet over bloederig balspel van de Maya’s ontdekt

Meer dan duizend jaar speelden de Maya’s een bloederig balspel, waarbij verliezers aan de goden werden geofferd. Dankzij de vondst van een steentablet in Chichén Itzá kunnen we nu meer leren over de sport.

In de beroemde Mayastad Chichén Itzá in het zuidoosten van Mexico hebben archeologen een spectaculaire vondst gedaan.

Diep in de tempel Casa Colorada vonden ze een steentablet. Die hing waarschijnlijk ooit boven de ingang van een stadion voor het balspel dat de Maya’s poctatoc of pitz noemden en dat 3000 jaar lang in diverse varianten in Midden-Amerika werd gespeeld.

Het nationale instituut voor antropologie en geschiedenis van Mexico maakte de vondst bekend in een persbericht.

De tablet is onder andere bijzonder omdat hij inscripties bevat – de eerste volledige tekst die tot dusver in Chichén Itzá is gevonden. Uit de inscripties blijkt dat de tablet een wedstrijd weergeeft die in 894 n.Chr. is gespeeld.

Maya balspel

Op de tablet staan twee spelers – waarschijnlijk tegenstanders, want ze zijn verschillend gekleed.

© INAH

Spelers in tenue

Op de ene kant van de tablet staan twee personen die een spelerstenue dragen.

‘De persoon links draagt een hoofdtooi met veren en een sjerp met iets wat op een bloem lijkt – waarschijnlijk een waterlelie,’ zegt archeoloog Francisco Pérez Ruiz.

‘Zijn tegenstander draagt een hoofdtooi die we vaker in Chichén Itzá hebben gezien en die een “slangentulband” wordt genoemd.’

Ook draagt deze speler beschermers, die bekend zijn van dit spel.

Pitz was een bloederige sport, doordat de bal van hard rubber was en het spel gewelddadig verliep. Hoewel de Maya’s beschermers droegen, vertelden de weinige Spanjaarden die een wedstrijd hadden bijgewoond dat gebroken botten en wonden die gehecht moesten worden, heel normaal waren.

De lange inscriptie is nog niet ontcijferd, maar als dat gebeurt, kan het een doorbraak betekenen in ons begrip van het spel.