Agence Rol
Schansspringen

Hoe ontstonden de Olympische Winterspelen?

Een groot, terugkerend sportfestijn met de focus op wintersporten. Lang voor de eerste Winterspelen in 1924 was er elke vier jaar een ander sportevenement voor skiërs en schaatsers.

De eerste Olympische Winterspelen vonden plaats in 1924 in het Franse Chamonix. Dit was echter lang niet het eerste grootschalige, terugkerende wintersportevenement. De Olympische Winterspelen waren namelijk sterk geïnspireerd op de Noordse Spelen, die sinds 1901 om de vier jaar in Zweden gehouden werden.

Een van de bedenkers van de Noordse Spelen was de Zweedse officier Viktor Balck. Hij was ook lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dat in 1896 de eerste Olympische Spelen had georganiseerd.

Balcks hart lag bij wintersport, maar de andere leden deelden zijn enthousiasme voor sneeuw en kou niet. Balck zocht daarom contact met andere machtige mannen uit de Zweedse sportwereld en stelde in 1899 de richtlijnen op voor de eerste Noordse Spelen.

Schansspringen

De eerste Olympische Spelen in 1924 waren het begin van het einde voor de Noordse Spelen.

© Agence Rol

Winterspelen halen Noordse Spelen in

Twee jaar later, in februari 1901, vond de eerste van zeven Noordse Spelen plaats. De ambitie van de bedenkers was een ongekend feestelijke wintersportmanifestatie te organiseren.

Op het programma stonden skiën, schaatsen, rodelen en curling. Maar er waren ook culturele evenementen, zoals concerten, toneelstukken, fakkeloptochten en diverse excursies, die de Scandinavische cultuur moesten promoten.

De Noordse Spelen waren een succes als volksfeest en eerbetoon aan de wintersport, maar konden niet op tegen de Olympische Winterspelen, die in 1924 van start gingen. Het IOC-evenement had een internationaler profiel en daardoor een bredere aantrekkingskracht, en toen Balck in 1928 stierf, verloren de Noordse Spelen hun belangrijkste stem.

De definitieve doodsteek kwam in 1930, toen de Noordse Spelen afgelast moesten worden wegens een gebrek aan sneeuw. Het evenement keerde nooit meer terug.