Tekniska museet
Vrouwen op ski’s

Hoe lang skiën we al?

Terwijl Chinese en Russische historici nog bekvechten over wie er het eerst ski’s onderbonden, hebben de Scandinaviërs beide landen allang ingehaald op de piste.

In september 2021 deden Noorse archeologen een unieke vondst: op de berg Digervarden zagen ze een houten ski uit het smeltende ijs steken. Op diezelfde plek was zeven jaar eerder een andere ski gevonden, en daarmee hadden de Noren het oudste, goed geconserveerde paar ski’s in handen.

Noorse archeologen vinden ski

Noorse archeologen deden een unieke skivondst in het smeltende ijs op de berg Digervarden.

© Andreas Christoffer Nilsson, secretsoftheice.com

De twee ski’s zijn gedateerd op de 8e eeuw. Wanneer de eerste mensen ski’s onderbonden, is echter nog de vraag. Op 5000 tot 10.000 jaar oude grotschilderingen uit China staan figuren die mogelijk op ski’s staan. In dat geval is de ski te dateren op de ongeveer de tijd dat de laatste sabeltandtijger rondliep.

Lang niet alle experts gaan hierin echter mee. Veel onderzoekers wijzen erop dat een paar 8000 jaar oude, skiachtige stukken hout uit Rusland het oudste tastbare bewijs van skiën vormen.

Scandinaviërs zijn dol op ski’s

Hoe het ook zij, vrijwel iedereen is het erover eens dat de Scandinaviërs een grote rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van het skiën. Zo stelt een Noorse grotschildering uit 4000 v.Chr. een skiër voor, terwijl er in Noorwegen, Zweden en Finland veel skifragmenten zijn gevonden, soms 5000 jaar oud.

Vrouwen op ski’s

Skiwedstrijden werden populair in de 19e eeuw. Deze groep vrouwen maakt zich in 1895 op voor een wedstrijd.

© Tekniska museet

Deze twee landen droegen in de 19e eeuw dan ook bij aan de ontwikkeling van de huidige skisporten. De eerste openbare skiwedstrijd vond op 19 maart 1843 plaats in Tromsø in Noorwegen, en een krant deed er verslag van.