Wikipedia

’s Werelds oudste emoji ontdekt

In 2013 stond het woord ‘emoji’ voor het eerst in een woordenboek. Maar in Slowakije heeft een ontdekking aangetoond dat emoji’s al 400 jaar worden gebruikt.

Bij de nationale archieven in het Slowaakse Trenčín denken ze dat het ongeveer zo gegaan kan zijn:

In 1635 moest de advocaat Jan Ladislaides de gemeentelijke balans opmaken in een dorpje in het Strážov-gebergte.

De advocaat was zo in zijn nopjes met de cijfers dat hij een rondje tekende naast zijn handtekening.

In het rondje zette hij twee puntjes en een streepje. Vandaag de dag zouden de meeste mensen er een smiley in zien.

Balans goedgekeurd met een glimlach

Of ’s werelds eerste emoji ook daadwerkelijk op deze manier is ontstaan is niet bekend, zegt Peter Brindza, het hoofd van de nationale archieven in Trenčín.

Het staat echter buiten kijf dat de advocaat Jan Ladislaides in 1635 de balans goedkeurde met een glimlachend gezichtje.

‘Ik kan natuurlijk niet uitsluiten dat er nog oudere emoji’s bestaan die nog niet ontdekt zijn. Maar dit is zonder twijfel een van de alleroudste,’ aldus Brindza.

Acceptatie en erkenning

Hoewel het gezichtje er eerder neutraal dan blij uitziet, ligt het volgens Peter Brindza voor de hand dat de emoji acceptatie en erkenning uitdrukt.

Boven de handtekening en het gezichtje heeft de advocaat namelijk een tekstje geschreven waarin hij zijn tevredenheid met de goedgekeurde balans uitdrukt.

De eerste digitale emoji’s ontstonden in 1999 in Japan, en in 2013 stond het woord ‘emoji’ voor het eerst in een woordenboek. Naar schatting worden er wereldwijd elke dag zes miljard emoji's verstuurd.