Google Art Project
Romeins feest

Rijken en machtigen sprongen uit de band

Dansende wilden, opgezette schildpadden, brandstichting en een feestmaal met 108 gangen. Niets was te dol als rijken en machtigen een feestje gaven. Dit zijn vijf van de wildste feesten uit de geschiedenis.

HOOFDSTAD AFGEBRAND

Thaïs, Persepolis, Alexander de Grote

De Griekse courtisane Thaïs zou het paleis in Persepolis in brand hebben gestoken.

© VTR/IMAGESELECT

Alexander de Grote liet niets heel van stad

Tussen 334 en 325 v.Chr. veroverde de Macedonische koning Alexander de Grote het machtige Perzische Rijk. Het keerpunt van de strijd, de verovering van de hoofdstad Persepolis in 331 v.Chr., werd groots gevierd.

Als eerste plunderden Alexanders mannen de stad. Alleen al het paleis bevatte zoveel goud en zilver dat er 3000 kamelen nodig waren om het af te voeren, aldus de Griekse historicus Diodurus Siculus.

De koning bracht hierna offers aan de goden en organiseerde spelen om de soldaten te vermaken. Tijdens de festiviteiten besloten de dronken Grieken het paleis in brand te steken.

‘Een groot aantal fakkels werd verzameld en de vrouwelijke muzikanten die het banket bijwoonden, luisterden het feest op met fluiten terwijl de koning voorop ging op weg naar het plezier,’ schreef Diodorus Siculus.

Het vuur sloeg over naar de rest van de stad, die geheel afbrandde.

HERTOG DOODDE VIER MENSEN

Bal des Artent, Karel VI, Isabeau van Beieren

De koningin beschermde naar verluidt de koning met haar mantel toen het vuur om zich heen sloeg en redde zijn leven.

© Rijksmuseum

Gekostumeerd bal liep fataal af

In 1393 hield Isabella, de echtgenote van koning Karel VI van Frankrijk, een groots gemaskerd bal op haar kasteel in Parijs.

Het hoogtepunt van de avond was een dansshow door zes ridders, die verkleed waren als harige wilden. In die tijd was de ‘wildemansdans’ een symbool van losbandigheid.

Maar de vrolijke dans eindigde noodlottig. Om het kunstbont aan de kostuums van de ridders vast te plakken, werden de canvaspakken ingesmeerd met hars. Toen de broer van de koning, de hertog van Orléans, per ongeluk met een fakkel in zijn hand op een danser botste, vloog de licht ontvlambare hars in brand.

Het vuur verspreidde zich snel en vier van de artiesten verbrandden levend.

Ook de koning zelf raakte gewond. Om de gasten te verrassen had hij zich vermomd als wildeman en zich in het geheim bij de dansers gevoegd.

ROLLENSPEL VOOR DE RIJKEN

Versailles paleis. Spiegeizaal, Lodewijk XIV

De Spiegelzaal was nog niet gebouwd in 1664, maar was het toneel van veel van de latere extravagante feesten van Lodewijk XIV.

© Shutterstock

Themafeest van de Zonnekoning overtrof alles

In 1664 besloot de koning van Frankrijk, Lodewijk 14 – ook bekend als de Zonnekoning – een bal te houden dat alle andere zou overtreffen.

De festiviteiten vonden plaats in het park rond het jachtpaleis van de koning in Versailles en duurden van 7 tot 13 mei.

Om de 600 gasten te vermaken, werd er een rollenspel georganiseerd. De koning zelf speelde de hoofdrol van gevangene op een betoverd eiland, en alle andere gasten deden mee.

Er waren een gouden koets van meer dan 7 meter lang, paarden in harnassen versierd met goud en edelstenen, optredens van herders en herderinnen, een ballet en vuurwerk. Ook een beer, een olifant en een kameel namen deel aan de show.

Als hoogtepunt van het feest droeg een walvisfiguur de heldin van het rollenspel met behulp van een mechaniek over een kunstmatig meer in de paleistuin.

WAANZINNIGE SCHRANSPARTIJ

Manchu Han, Xuanye, Kangxi keizer

Het uitgebreide menu van Kangxi is gereconstrueerd in het Tao Heung-museum in Hong Kong.

© Cara Chow (Charlotte1125)/Wikimedia Commons

Keizer vierde verjaardag met varkenshersenen en zeekomkommer

In de lente van 1714 werd de Chinese keizer Kangxi 60 jaar. Om de dag te vieren en zijn macht en rijkdom te demonstreren, nodigde de keizer alle prominente mannen boven de 65 uit voor een enorm feestmaal. In totaal waren er bijna 3000 mannen, die ieder zeker 108 gerechten geserveerd kregen.

Tot de lekkernijen behoorden gegrilde aap, zeekomkommer, gesmoorde berenpoot, speenvarken en gestoomde kamelenbult. Er waren ook soepen van varkenshersenen, zijderupsen en schildpadden.

De ingrediënten waren zorgvuldig geselecteerd. Zo waren de speenvarkens vetgemest op havermout, en alleen de voorpoten van een in de herfst geschoten zwarte beer werden gebruikt, omdat die het vetst was en het best smaakte.

Het overdadige menu werd legendarisch in China en wordt nu dunnetjes overgedaan door Chinese restaurants over de hele wereld.

VOGELS OP HET HOOFD

Salvador Dali, Surrealisme, huisdier

De surrealistische schilder Salvador Dalì was een voor de hand liggende gast op het absurde bal van de familie Rothschild.

© Library of Congress

Rijken uitgenodigd voor absurd bal

‘Kostuum, lange jurk en surrealistisch hoofddeksel.’ Dat was de dresscode toen de steenrijke Marie-Hélène de Rothschild in december 1972 een bal gaf op het kasteel van haar familie in Frankrijk.

De uitnodiging was in spiegelschrift geschreven om aan te geven dat de gasten iets bijzonders te wachten stond.

En het feest voldeed aan de stoutste verwachtingen. Bedienden in kattenkostuums serveerden het eten, dat op naakte etalagepoppen werd uitgestald.

De tafel was versierd met rozen en opgezette schildpadden, en de borden waren bedekt met bont.

Een van de gasten was actrice Audrey Hepburn, die arriveerde met een kooi met opgezette vogels op haar hoofd. Andere surrealistische hoofddeksels waren een elandskop met gewei en een enorm masker met een collage van de Mona Lisa van Leonardo da Vinci.