Oudste loonstrookje ter wereld gevonden

In het oude Mesopotamië werkten mensen niet om rijk te worden, maar lieten ze zich uitbetalen in bier.

In spijkerschrift is op de kleitablet bijgehouden hoeveel bier er is uitbetaald aan elke arbeider.

© The Trustees of The British Museum

Het zit vol met krassen en er staan afbeeldingen op van een trechtervormig vat en een mensenhoofd dat uit een schaal eet. En het is – waarschijnlijk – het oudste loonstrookje ter wereld.

Dat is wat onderzoekers opmaken uit een kleitablet uit Uruk, een stad uit de oudheid die 5000 jaar geleden bij Mesopotamië hoorde.

Het loonstrookje zegt echter niets over geld. De arbeiders kregen bier als betaling voor het gedane werk.

Een populaire drank

De tablet is beschreven met het oudste schrift ter wereld: het spijkerschrift.

Het etende hoofd op de tablet staat voor ‘portie’ en het vat betekent ‘bier’. De krassen of inkepingen geven aan hoeveel bier een arbeider heeft gekregen.

Het alcoholische salaris was echter niet alleen bedoeld om de arbeiders blij en tevreden te houden. In de oudheid was bier namelijk een voedzame drank, die een maaltijd op zich vormde.

Vaak was bier ook gezonder dan het verontreinigde drinkwater in de dichtbevolkte stad. Daarom was het in heel Mesopotamië een populaire drank.

Alcohol als loon kent lange traditie

Niet alleen in Mesopotamië werden arbeiders uitbetaald in alcohol. In de middeleeuwen fungeerde wijn vaak als beloning voor een dag hard werken, en in Egypte zijn vondsten gedaan die aantonen dat de mensen die de piramides bouwden vier tot vijf liter bier per dag kregen.